Централни хали в София ще отворят през пролетта с реставрирана фасада и реконструиран интериор

430

Сградата е паметник на културата от национално значение


Снимка: Citybuild.bg, 23 май 2023г.

Централни хали ще отворят през пролетта. Това е съобщил главният изпълнителен директор на българския клон на Kaufland Иван Чернев за Mediapool. Германската компания купи емблематичната сграда в центъра на София през 2022 г. от израелската компания "Ащром", а реконструкцията започна през октомври миналата година след дълги съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство.

1900г.

Преди старта на дейностите по обновяването от "Kaufland България" заявиха, че проектът цели да запази максимално автентична функцията и предназначението на халите с визията на нейния автор - архитект Наум Торбов. Относно проектирането от компанията се обърнаха към арх. Мария Попмаркова („Инт Арх"), инж. Георги Колчаков (специалист с експертиза в реконструкцията на сгради паметници на културата), както и към едно от водещите архитектурни бюра в Европа - австрийската компания "Ундаж", които имат опит в създаване на интериорни решения за сгради паметници на културата и интеграцията на търговските концепции в тях. Според обновения проект фасадата и покривът се реставрират и консервират.

Според Kaufland интериорът ще е максимално адаптиран към автентичността на сградата. Около 170 български доставчици ще продават продукцията си.

Централният фонтан ще е реализиран съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места.

Терасата ще е отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София.

Около археологическите разкопки се обособява зона за събития и експозиции. Сутеренът ще включва книжарница и места за изложби и срещи.

Във връзка с проекта беше създаден специален сайт за визията и интериора на сградата. Припомняме, че граждани и браншове организации се обявиха против този тип реконструкция на Централни хали.  

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

Изграждат първото междублоково пространство в Стара Загора за преодоляване на ефекта "Градски топлинен остров"

То се намира в кв. „Железник“ между ул. „Загорка“ 31 и 33 и ул. „Старозагорско въстание“ 26 и 28

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения