Централни хали в София ще отворят през пролетта с реставрирана фасада и реконструиран интериор

491

Сградата е паметник на културата от национално значение


Снимка: Citybuild.bg, 23 май 2023г.

Централни хали ще отворят през пролетта. Това е съобщил главният изпълнителен директор на българския клон на Kaufland Иван Чернев за Mediapool. Германската компания купи емблематичната сграда в центъра на София през 2022 г. от израелската компания "Ащром", а реконструкцията започна през октомври миналата година след дълги съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство.

1900г.

Преди старта на дейностите по обновяването от "Kaufland България" заявиха, че проектът цели да запази максимално автентична функцията и предназначението на халите с визията на нейния автор - архитект Наум Торбов. Относно проектирането от компанията се обърнаха към арх. Мария Попмаркова („Инт Арх"), инж. Георги Колчаков (специалист с експертиза в реконструкцията на сгради паметници на културата), както и към едно от водещите архитектурни бюра в Европа - австрийската компания "Ундаж", които имат опит в създаване на интериорни решения за сгради паметници на културата и интеграцията на търговските концепции в тях. Според обновения проект фасадата и покривът се реставрират и консервират.

Според Kaufland интериорът ще е максимално адаптиран към автентичността на сградата. Около 170 български доставчици ще продават продукцията си.

Централният фонтан ще е реализиран съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Той е в центъра на зона за отдих със седящи места.

Терасата ще е отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София.

Около археологическите разкопки се обособява зона за събития и експозиции. Сутеренът ще включва книжарница и места за изложби и срещи.

Във връзка с проекта беше създаден специален сайт за визията и интериора на сградата. Припомняме, че граждани и браншове организации се обявиха против този тип реконструкция на Централни хали.  

ОЩЕ НОВИНИ

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Кмет и архитекти обсъждат визията и на други квартали

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии