Община Казанлък обяви поръчка за изграждане на продължението на пешеходната зона по ул. "Скобелев"

214

Организацията на разработваната територия от 10 682 кв. м е базирана на принципите на споделеното пространство


Обект на проектиране и продължението на пешеходната зона по улица „Генерал Скобелев“ в Казанлък. Инвестиционният проект е изработен въз основа на обществено обсъден и приет през 2019 година идеен проект. Пространството, обект на проектиране, включва крайния северозападен участък но ул. „Генерела Скобелев“ и прилежащи към него територии. Останалата част на улицата е благоустроена и функционира като пешеходна зона, свързана с централния площад „Севтополис“. От двете страни на участъка от улицата са разположени имоти, различни по предназначение и застрояване. В част от имотите са изградени многофамилни жилищни сгради, а други от имотите са индивидуални жилищни сгради. В северната част на територията са разположени сградата на поликлиниката и парк „Розариум“, а в двата края на разработвания участък преминават комуникационни артерии на града, разположени са и паркинги.

Източник: Община Казанлък, юли 2019г.

АРХИТЕКТУРА

Проектът на арх. Георги Костадинов, арх. Иван Бакунин и арх. Виолета Г. Бакунина („Апропо“ – Apropos) предвижда реорганизиране на пространството на крайния северозападен участък на ул. „Генерал Скобелев“ и прилежащите към него територии с цел продължаване на съществуващата пешеходна зона по улицата и свързването на централния площад „Севтополис“ с парк „Розаруим“. Организацията е базирана на принципите на споделеното пространство. Основните функции на уличното пространство се запазват, като се организират автомобилно движение, движение на велосипеди, пешеходно пространство, озеленяване и благоустрояване. Автомобилното движение се ограничава до движение само на автомобилите на живущите. Велосипедната алея се явява продължение на съществуващата велоалея в парк „Розариум“ с идеята тя да продължи по съществуващия пешеходен участък на ул. „Генерал Скобелев“ до площад „Севтополис“.

Автомобилната и велосипедната алея са решени пейзажно, като се сливат в южната част от трасето и се разделят в северната. Пешеходните пространства и озеленените острови се развиват като паркова среда, интегрирайки се с веросипедната и автомобилната алеи. Благоустрояването се допълва от декоративни арки и кашпи, места за сядане и питейна фонтанка. Настилките на различните зони са решени на едно ниво, като отделянето на различните зони ще бъде с различен цвят на настилката. Проектът предвижда и допълване на паркингите но ул. „Стара планина и нов паркинг по ул. „Македония“. Достъпът на хора със затруднена подвижност до пешеходното пространство е осигурен непосредствено от нивото на прилежащия терен.

ПАРКОУСТРОЙСТВО

Паркоустройството е по проект на ланд. арх. Златина Христова и ланд. арх. Вяра Йорданова. Зелените площи следват динамиката на пространството, като подчертават и насочват както транспортното, така и пешеходното движение. Съществуващата дървесна растителност се запазва в максимална степен, като се предвижда премахване само на дървета, попадащи в обхвата на траспортната инфраструктура, и такива, които представляват опасност за гражданите.

Заложено е засаждане на 17 широколистни и 9 иглолистни дървета. Зелените площи от 489,20 кв. м ще са в пейзажен стил, изградени от тревни площи, широколистни и иглолистни декоративни храсти, декоративни треви и многогодишна цветна растителност. Озеленяване се допълва от 29 кашпи с иглолистна кълбовидна храстова растителност, допълнена с многогодишна цветна растителност. Вертикалната планировка в част от зелените площи ще е разнообразена и с изграждането на геопластики. Предвидено е вертикално озеленяване на две метални арки по продължението на пешеходното пространство. Препоръчва се изграждането на автоматична поливна система.

Прогнозната стойност на поръчката е 642 000 лева, а срокът за получаване на оферти или на заявления за участие – 4 октомври.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения