Община Ловеч връща бившата казарма на държавата и веднага я иска обратно

120

Отдавнашна цел е на терена да бъде изграден централен парк


Снимка: Община Ловеч

Кметът на Ловеч Страцимир Петков предлага общината да върне на държавата бившата казарма (като преди това имотът бъде обявен от публична в частна общинска собственост). Веднага след това общината да поиска да й се прехвърли обратно безвъзмездно правото на собственост чрез дарение, а кметът да сключи с областния управител договор за управление на имота за времето от придобиването му в собственост на държавата до обратното му безвъзмездно придобиване в собственост на общината.

Теренът на бившата казарма представлява четири имота, като три от тях общината придобива безвъзмездно след решение на правителството и съгласно договор от юли 2014 г., а четвъртият - през 2017 г. с условието там да бъде изграден централен общоградски парк и срок на договора с областния управител пет години. В договора е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото мероприятие в срок общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата. С мотива, че договорът не е изпълнен, а срокът му е изтекъл през декември 2022 г., миналата година областният управител поиска от общината да върне на държавата четвъртия имот, който е с площ 4 382 кв. м, застроен с 13 сгради.

Такъв имот обаче не съществува, защото междувременно община Ловеч обединява четирите имота в един. С влизане в сила на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на зона „България“ новообразуваният имот е с площ 65 685 кв. м, с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с отреждане „За обслужващи дейности с широко обществено ползване и парк“ и става част от зелената система. В него попадат и 59 сгради. За имота е съставен акт за публична общинска собственост (2021).

През 2019 година беше проведен конкурс за проект за урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма за рекреативни цели. Сключен е договор по възлагане със спечелилия конкурса идеен проект за изготвяне на инвестиционен и той е одобрен. Проектант е АДА – Агенция Дизайн и Архитектура. Издадено е разрешение за строеж.

Визуализации: АДА

В края на 2023 г. Общината получи одобрение за финансиране от държавния бюджет в размер на 12 760 811 лв. Тази година областният управител предложи общината да върне имота на държавата в идеални части, но според кмета процедурата може да се осъществи единствено по отношение на новообразувания имот заедно със сградите в него. За целесъобразно се приема целият имот да бъде обявен за частна общинска собственост и поради нереализирания градски парк да бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата. Решението е на общинския съвет, а предложението на кмета ще се гледа на сесията на 14 март.

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево