Община Пловдив ще предложи на Общинския съвет да отпусне средства за архитектурен конкурс за нова сграда на Математическа гимназия

79

Това беше съобщено на среща с представители на обществените съвети на двете училища, помещаващи се към момента в една и съща сграда


Снимка: Община Пловдив

Отпускането на 450 хил. лв. за организирането на архитектурен конкурс за нова сграда на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“  ще предложи на общинската сесия през юни общинската администрация на Здравко Димитров.  Това беше съобщено от заместник-кмета Стефан Стоянов по време на среща с представители на обществените съвети на двете училища, помещаващи се към момента в една и съща сграда – МГ „Акад. Кирил Попов“ и ОУ „Драган Манчов“.

До срещата се стигна, след като чрез отворено писмо родители и членове на съветите изразиха притеснения за бъдещето на двете на училища и разделянето им в две сгради, каквито са дългосрочните планове на администрацията съгласно съвременните изисквания за учебен процес и едносменен режим на учениците.

По-рано беше направено и предложение в Общински съвет за възможността да се  кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за средства, които са отделени целево за Пловдив за разрешаване проблема с МГ „Акад. Кирил Попов“ и училище „ Драган Манчов“ на стойност 12,5 млн. лв.

Зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов и главният архитект Димитър Ахрянов поясниха на присъстващите, че по Плана за възстановяване Община Пловдив трябва да представи проектно предложение за двете сгради, което е част от допустимите условия. Администрацията подготвя проект за нова сграда на училище „Драган Манчов“ от около 6 хил. кв. м, обособена на терен в район „Западен“, и по-малка сграда – в двора на съществуващата сграда на МГ, която да покрие най-належащите нужди на гимназията. Предвидените средства могат да се ползват целево само за тези проекти.

Така направените проектни предложения са първи етап от разрешаването на проблема с двете училища. Вторият етап е намирането на средства за нов кампус за терена зад SPS в район „Тракия“.

„На днешната среща постигнахме принципно съгласие, в което ще помогнем на обществения съвет, който се ангажира до месец да подготви задание, да разработим финален вариант и стартиране на архитектурен конкурс, който да завърши с технически проект  и количествено-стойностна сметка за новия кампус на Математическата гимназия“, заяви Стоянов и добави, че ОУ „Драган Манчов“ ще продължи да ползва и настоящите учебни помещения. Заместник-кметът изрази увереност, че след завършен проект ще се търси и по-лесно финансиране за нова сграда на Математическата, а това ще позволи в бъдеще основното училище да ползва и по-голяма учебна база.

Главният архитект, който е възпитаник на гимназията, разясни, че за него каузата е отпреди 20 години и в момента той и неговият екип разработват подробен устройствен план (ПУП) за подход към терена зад х-л SPS в „Тракия“, за което се водят преговори с Аграрния университет, тъй като се преминава през техни терени.

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта