Общински съветник: ДНСК трябва да продължи процедурата за спиране на строителството на ЗЛАТЕН ВЕК в София

204

Година след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно разреши строежа на високата сграда в столичния район „Лозенец“, магистратите прецениха, че за инвеститора е налице друг ред на процесуална защита


Решението на ВАС по иска на „Артекс Златен век“ ООД за установяване от съда правото на дружеството да построи сградата „Златен век“ въз основа на разрешение за строеж от 2007г., като завърши грубия строеж до 2024г., е взето на 14 юли. Общинският съветник от „Демократична България“ в Столичния общински съвет Борис Милчев обясни на пресконференция, че ВАС е оставил без разглеждане исковата молба на инвеститора, с която се иска установяване, че той разполага с разрешително. Той посочи, че липсва категоричност на произнасяне на компетентните органи, които да кажат дали тази сграда е законна или не, и обвини в бягство от отговорност бившия директор на ДНСК Иван Несторов.  

ВАС прие, че исковата защита е недопустима, защото „Артекс“ имал друг способ за правна защита. Според състава на ВАС, тъй като течало производство пред ДНСК, „Артекс“ можел да се защитава в това административно производство (вижте повече тук). Според коментари ВАС въобще не разглежда кога изтича срокът на строеж на „Артекс“ и решението всъщност е такова, че не може да се каже окончателно дали "Златен век" ще бъде съборена, ще бъде съборена частично или може би няма да бъде съборено нищо. С това решение всъщност съдът прехвърля топката на ДНСК и от административният орган зависи какъв акт ще издаде сега - дали и каква част от вече построената сграда да бъде съборена. В момента "Златен век" е в пълната си височина от 34 етажа.

От районната администрация в „Лозенец“ очакват дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) да продължи процедурата по спиране на строителството на небостъргача, произнасяйки се в кратък срок.

Коментърът на „Инициативен комитет Лозенец“ е следният: „Върховният административен съд отхвърли всички претенции на Артекс относно законността на сградата им Златен век в ж.к. Лозенец. Припомняме, че през 2021г. след среща на представители инициативен комитет Лозенец с ръководството на МРРБ и ДНСК, Строителният контрол издаде констативен акт, с който се установи, че строителството на небостъргача е при изтекло разрешение за строеж. Инвеститорът неуспешно оспори този акт и върховният съд окончателно отхвърли претенцията им ДНСК да установи, че имат право да строят с разрешение до 2030г. Констативният акт вече е влязъл в сила и намираме основанията в него за изтекло разрешение на строеж на сградата без възможност за подновяване за безспорно установени.

От Инициативен комитет Лозенец настояваме за предприемане на последващите стъпки от страна на ДНСК за възстановяване на законността, премахване на незаконно построеното и свеждане на последващо строителство до законовоопределеното в Общия устройствен план на София с максимална височина от 26 метра (8-9 етажа) за жилищни сгради и спазване на минималните отстояния през улица. От ИК Лозенец защитаваме тезата за изтекло разрешение за строеж на небостъргача още от 2017г., когато изтече срокът на валидност на подповеното през 2012г. строително разрешение.

От Инициативен комитет Лозенец призоваваме институциите предвид влезлия в сила констативен акт на ДНСК без допълнително забавяне да предприемат действия за премахване на незаконното строителство на върха на Лозенския хълм."

Снимки: Citybuild.bg

Вярваме, че отговорните институции ще вземат предвид изразените от двете съдебни инстанции становища относно валидността на Разрешение за строеж № 134/26.01.2007 г. и че дружеството няма да бъде повече неоснователно възпрепятствано и забавяно да завърши успешно строителството. С професионализма и вдъхновението на екип от стотици експерти в областта на архитектурата и строителството, нашата цел е да подарим на София сграда, която да бъде достойна архитектурна емблема за една европейска столица”, заявяват от АРТЕКС.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино