Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

102

Казусът с укрепването на емблематичната къща в София на ул. „Сан Стефано“ 6 продължава с години


Източник на снимката: Димитър Димитров

След близо десет години проверки от Министерството на културата и Столична община, становища на УАСГ по искане на собственика Валентин Златев, представен инвестиционен проект и отказ за строително разрешение, Къщата с ягодите продължава да се руши. През 2020 година с помощта на адв. Свилен Овчаров и ЗД "Оборище" Димитър Димитров организира масова акция по подаване на сигнали до Столична община, по които през 2021 година тя връчи на собственика задължителни предписания за укрепване на сградата и покрива, но те не са изпълнени.

Заповед за задължително укрепване по Закона за културното наследство на главния архитект на София Здравко Здравков е връчена на собственика през януари 2022 година, но тя е обжалвана и отхвърлена от Върховния административен съд през януари тази година. Сега делото е на последна инстанция във Върховния касационен съд.

“Не сме оптимисти - съдебната практика не допуска да се задължават собственици за основни ремонти, изискващи архитектурен проект, одобряван от същия орган, който издава предписанието – т.е. главния архитект на СО”, коментира на своята Фейсбук страница общинският съветник от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)" Димитър Димитров.

"Нашият сигнал с масовата акция от 2020-та нарочно беше насочен само към улуците, подливането на вода и влошаването на конструкцията, защото знаехме, че пълно преустройство на сградата няма да успее. За съжаление, разбиранията на архитектите в СО са, че без пълно преустройство и дори “преизграждане” няма смисъл нищо да се прави. Предписанията са били повече за външния вид, нова мазилка и прочие, а това е дало повод за обжалване - предвид неудобната съдебна практика”, коментира Димитров и допълва: "Започваме отначало, с новия кмет и нова процедура". Хронология по казуса с Къщата с ягодите вижте тук.

Къщата с ягодите е построена между 1927 и 1930 г. в стил сецесион за семейството на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Архитект е Георги Кунев. През 1978 г. сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение. Тя е със статут и на елемент на „групова недвижима ĸултурна ценност“, тъй като попада в обхвата на територия c ĸултурно-историчесĸo наследство със статут на групов паметниĸ на ĸултурата „Жилищна зона „Доĸторсĸи паметниĸ“, както и в границите на Защитена зона ІІ на Историĸo-археологичесĸи резерват „Централно историчесĸo ядро на Cофия“, обхващащ териториите на Cердиĸa-Cредец. След закупуването на имота през 2004 г. от Васил Златев и впоследствие през 2012 г. от Валентин Златев не са предприемани никакви действия по поддръжка на сградата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти