Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

104

Казусът с укрепването на емблематичната къща в София на ул. „Сан Стефано“ 6 продължава с години


Източник на снимката: Димитър Димитров

След близо десет години проверки от Министерството на културата и Столична община, становища на УАСГ по искане на собственика Валентин Златев, представен инвестиционен проект и отказ за строително разрешение, Къщата с ягодите продължава да се руши. През 2020 година с помощта на адв. Свилен Овчаров и ЗД "Оборище" Димитър Димитров организира масова акция по подаване на сигнали до Столична община, по които през 2021 година тя връчи на собственика задължителни предписания за укрепване на сградата и покрива, но те не са изпълнени.

Заповед за задължително укрепване по Закона за културното наследство на главния архитект на София Здравко Здравков е връчена на собственика през януари 2022 година, но тя е обжалвана и отхвърлена от Върховния административен съд през януари тази година. Сега делото е на последна инстанция във Върховния касационен съд.

“Не сме оптимисти - съдебната практика не допуска да се задължават собственици за основни ремонти, изискващи архитектурен проект, одобряван от същия орган, който издава предписанието – т.е. главния архитект на СО”, коментира на своята Фейсбук страница общинският съветник от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)" Димитър Димитров.

"Нашият сигнал с масовата акция от 2020-та нарочно беше насочен само към улуците, подливането на вода и влошаването на конструкцията, защото знаехме, че пълно преустройство на сградата няма да успее. За съжаление, разбиранията на архитектите в СО са, че без пълно преустройство и дори “преизграждане” няма смисъл нищо да се прави. Предписанията са били повече за външния вид, нова мазилка и прочие, а това е дало повод за обжалване - предвид неудобната съдебна практика”, коментира Димитров и допълва: "Започваме отначало, с новия кмет и нова процедура". Хронология по казуса с Къщата с ягодите вижте тук.

Къщата с ягодите е построена между 1927 и 1930 г. в стил сецесион за семейството на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Архитект е Георги Кунев. През 1978 г. сградата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение. Тя е със статут и на елемент на „групова недвижима ĸултурна ценност“, тъй като попада в обхвата на територия c ĸултурно-историчесĸo наследство със статут на групов паметниĸ на ĸултурата „Жилищна зона „Доĸторсĸи паметниĸ“, както и в границите на Защитена зона ІІ на Историĸo-археологичесĸи резерват „Централно историчесĸo ядро на Cофия“, обхващащ териториите на Cердиĸa-Cредец. След закупуването на имота през 2004 г. от Васил Златев и впоследствие през 2012 г. от Валентин Златев не са предприемани никакви действия по поддръжка на сградата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция