Очаква се обновеният Театър "София" да отвори за следващия театрален сезон догодина

150

Покривът е готов, фасадата е почти завършена, реставрирани са барелефите


Продължават строителните дейности по цялостното обновяване на сградата на Театър „София“, срещу което миналата година се обявиха Националният институт за недвижимо културно наследство, организации и граждани. В момента се изпълняват подовете, таваните, стените, работи се във фоайето, в камерна сцена и голямата зала. Предвижда се вторият етап от строителните дейности да приключат през март 2024 г., а последният етап, който включва сценичното оборудване, трябва да бъде завършен до края на юли догодина.

Сградата се обновява цялостно. Изпълняват се мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на топлоизолация, модернизация на отоплението, цялостна подмяна на електрическата и ВиК инсталация.

Предвиждат се функционални помещения за работа на актьорите, реновират се техническите съоръжения - с модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност. В голямата зала се обособяват 6 места за зрители в неравностойно положение.

Проектът предвижда и изграждане на товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която ще се улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и друг театрален реквизит. Разширяват се и пространствата за култура и театър. Това са сцена пред главния вход, сцена „Арена“ и артклуб за изложби и музика.

"Основните предизвикателства в проекта са в това, че се изпълняват най-нови системи в сграда, строена от средата на 70-те години на миналия век, като се запазва визията ѝ такава, каквато е била", каза вчера ръководителят на направление „Обществено строителство“ в Столична община инж. Петър Костов при посещение на обекта.

Снимки: Аделина Ангелова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета