Очакват ви 10 дни култура в ШЕСТИ УЧАСТЪК в Габрово

150

От 17 до 26 юни емблематичният квартал ще бъде домакин на разнообразни творчески инициативи


10-дневната програма в „Шести участък“ в Габрово си поставя за цел да покаже потенциала на мястото и да провокира интерес сред местните жители, туристите, бизнеса и културните организации. Проявите ще стартират на 17 юни (петък) от 16:00 часа пред Дечковата къща с работилница за цветя от беленица. Под ръководството на аниматори от музей „Етър“ деца и възрастни ще плетат с царевична шума. Работилницата ще бъде съпътствана от фотографска изложба „Етнообектив“, посветена на Еньовден.

От 18:00 часа същия ден на крайречната улица „Аврам Гачев“ ще бъде открита пътуващата изложба „Устойчива мода и дизайн от страните на Вишеградската група“. Проектът на Унгарския културен институт представя добри подходи за екологично производство в модната индустрия.

Студиото за документален театър „Вокс Попули“ (Vox Populli) съвместно с габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще разиграят по калдъръмените улички „Шест истории от Шести участък“. „Акцията“ ще се проведе на 17, 18 и 22 юни от 19:00 до 20:00 часа, а желаещите да се включат трябва да се запишат предварително тук.

От 18 до 26 юни в сградата на читалище „Будителите 2017“ (бившето Помощно училище до централния кооперативен пазар) образователната платформа „Ноу-Хау Шоу-Хау“ (Know-How Show-How) ще проведе творческа работилница за изграждане на градски мебели и дизайн обекти. Срокът за записване е до 12 юни чрез формуляр тук. Дневната ангажираност на участниците ще бъде от 10:00 до 16:00 часа.

На 24 юни от 14:00 до 17:00 часа в залата на РСО „Централна Стара планина“ ще се проведе работна среща за творческа промяна на „Шести участък“. Идеята е да се съберат предложения по разработването на 3-годишен план за действие за трансформацията на квартала.

Съботният 25 юни ще предложи избор от иновативни и интригуващи формати. Началото е в 11:00 часа пред Дечковата къща, където ще ви очаква екипът на Фондация „Прочети София“ за литературен маршрут в „Шести участък“. Бутиковият градски тур ще разкрие детайли от литературната ни история през най-разнородни ракурси.

От 16:00 часа в Дома на хумора и сатирата ще се състои дискусията „Устойчиви практики в дизайна и модата“ с участието на студио Prasklo (Чехия) и Katalin Huszar (Унгария). Денят ще завърши с представяне на резултатите от проекта на „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier) „Въпрос навреме“ – работилница за изработка и отпечатване на социални плакати. Мястото е пред Туристическия информационен център, а часът – 18:00.

Всички събития от програмата „10 дни култура в „Шести участък“ ще се проведат при вход свободен. Организатори на инициативата са Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА). Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com, както и на техните Фейсбук страници.

ОЩЕ НОВИНИ

Изложба разглежда връзката между изкуство и дизайн

Изложба разглежда връзката между изкуство и дизайн

Експозицията „Дом Мечта" в столицата показва закачливи, екстравагантни, любопитни и поетични обекти: столове, маси и умивалници, свещи, лампи, огледала, чинии, мода, бижута и други предмети

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

На 30 септември сградата ще отвари за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Инициативата е част от проекта на българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция