Осем години след конкурса за нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна все още няма осигурено финансиране

158

Ако проектът не стартира до април, ще изтече разрешението за строеж


Проектът е на нидерландското архитектурно студио Architects for Urbanity в партньорство с варненското студио АМАРХ. Тяхното предложение беше избрано след международен конкурс сред 370 други преди 8 години. Новата сграда трябва да обедини всички звена на библиотеката, които сега са пръснати на няколко места в града, и да приюти богатата колекция от книги.

Според кмета на Варна Благомир Коцев теоретично строителството на библиотеката може да започне веднага, защото има издадено разрешение за строеж, но няма осигурено финансиране. "Обмисляхме вариант да заложим строителството сред проектите, за които държавата отпусна на Варна 100 милиона лева. Общественото мнение обаче е силно поляризирано по отношение на локацията. Ако библиотеката се изгради до сградата на общината (имот с идентификатор 10135.1505.219), много зелени площи ще бъдат унищожени", каза кметът. 

Разрешението за строеж №69/20.04.2018г. трябваше да бъде презаверено на 12 юли 2021 г. Ако проектът не стартира до април, ще изтече и то. Изграждането на библиотеката ще струва около 60 милиона лева. "Опасенията са, че ако започнем проекта и няма осигурено финансиране за целия период от 2-3 години до завършването, теренът може да остане като язва", коментира още Коцев. По думите му по тази причина трябва да се направи допитване до гражданите.

Обмислят се и други локации на сградата на библиотеката. Единият от вариантите е теренът на т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. В терена обаче има около 900 квадратни метра частна собственост, която, по думите на кмета, трябва да се отчужди, тъй като не се очаква да съвпадат интересите на собствениците с тези на гражданите.

Другият вариант е на мястото на бившето Руско консулство. Теренът е собственост на Министерството на външните работи и общината още не го е придобила. Не е ясно и дали парцелът е с достатъчно голям като площ. Освен това там има вече готова сграда и трябва да се помисли дали тя може да бъде преустроена като библиотека, коментира кметът, напомняйки, че в терена влиза и зелена площ.

През 2020 година отстраненият миналата година от длъжност главен архитект Виктор Бузев заяви, че новата библиотека във Варна ще се изгражда на етапи, а необходимата инвестиция е около 40 милиона лева.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево