Откриха новата галерия към Арт център "Вихрони" в с. Долно Камарци

326

Архитект на сградата е Ева Попнеделева, дъщеря на инициатора и инвеститора в проекта - художникът проф. Вихрони Попнеделев


Снимка: Асен Емилов

Арт център „Вихрони“ е създаден през 1998 година, намира се в село Долно Камарци на 40 км от София и предлага арт тyризъм за деца, квалификационни курсове по живопис, керамика, текстил, дърворезба, металопластика и др. Организира тематични и международни пленери, тийм билдинги и стyдентски практики, срещи между изтъкнати автори и колекционери. В Арт центъра може да видите постоянна експозиция на гостувалите посетители, а на разположение на гостите са зала за дебати с 50 места, изложбена зала от 50 кв.м, керамично ателие с две пещи по 1 000 литра, открита изложбена площ 1 000 кв.м, 5 открити ателиета за приложно изкуство и 6 двойни стаи за настаняване със самостоятелни бани.

Снимка: Арт център „Вихрони“ 
 
Разширяването на Арт център “Вихрони” представлява реконструкция на бившия училищен стол в с. Долно Камарци, превръщайки го в галерия и културен център. Архитект е малката дъщеря на професора - Ева Попнеделева. Помага съпругът й, който е инженер-конструктор и строителен предприемач. Изпълнението на сградата е изцяло лична инвестиция и е реализирано с подкрепата на ProCredit Bank, както и на всички колекционери, които с годините са подкрепяли проф. Попнеделев.

Снимка: Арт център „Вихрони“ 
 
Бившият училищен стол е построен в началото на 80-те години. Постройката и общественото пространство около него са неглижирани с години и непривлекателни за посетителите. Сградата е била полуразрушена. Най-малко 30% от носещите конструктивни елементи са липсвали, което още повече е натежало на бюджета. Въпреки това проф. Попнеделев решава да запази и да използва сьществуващата конструкция, да ремонтира фасадите и да подобри пространството в галерията, вместо да разруши старата постройка.

Снимка: Арт център „Вихрони“ 
 
Подходът към повторно използване и рециклиране на материалите е водещ мотив в дизайна. Регенерирането на центъра е възпрепятствано от редица предизвикателства, особено през периода 2020-2022 година заради пандемията. Затова е решено дизайнът да бъде опростен и да се заложи на пространственото мислене вместо на скъпи материали. Най-малко 80% от оригиналната конструкция е запазена, което намалява въглеродните емисии на строителството с повече от 50% в сравнение с тези на нова сграда. Поне 70% от отпадъчните строителни материали са вложени повторно в строежа или в пластики, скулптури и публично изкуство. Част от съществуващите материали като подовата мозайка и съществуващи стоманобетонни греди са интегрирани в интериора, засилвайки контраста между старо и ново.  

Снимка: Арт център „Вихрони“ 
 
Дизайнът на галерията е осьществен в тясна колаборация с артисти, за да се демонстрира майсторството на ръчния труд и възможностите, които синтезът между архитектyра и изкуство предлага.

Снимка: Асен Емилов
 
Зоната пред входа е почертана от 8,50 метрова дърворезба, ръчно изработена от автора Митьо Митев.  

Снимка: Асен Емилов
 
Фокус в дизайна е специфичната за обекта покривна конструкция от слепени греди. Целта да се осиryри свободно от колони пространство е постигната чрез проектиране на дървени рамки с една връзка. Възприети са иновативни инженерни и сьвременни конструктивни техники, прилагащи свързване на колона-греда и епоксидна дървесина за първи път в България. Светлината в галерийното пространство се реryлира благодарение на плъзгащите се капаци за прозорци – картини, ръчно изрисувани от проф. Вихрони Попнеделев.

Снимка: Асен Емилов
 
Благодарение на плъзгащите се системи четирите самостоятелни композиции се събират в квадриптих. По този начин контрастния колорит, пластичност и звучност се обединяват в хармония. Вихрони Попнеделев използва този принцип на “пъзела” в изкуството си, а сега той е и част от фасадата на едноименната му галерия.  

Снимка: Асен Емилов
 
Всички мокри помещения са облицовани с ръчно изрисувани керамични плочки, изработени в Артцентъра. Много от типажите, характерни за творчеството на професор Попнеделев и периодът му в група „Града" - Кентавъра, Хамелеона и принципът на пъзела, са внесени в дизайна на неговата галерия.

Снимки: Асен Емилов

Новата галерия беше открита в неделя на 30 април, като първата изложба е на проф. Вихрони Попнеделев и представя творби от различни творчески периоди на автора. Галерията дава заявка за следващи културни събития, които ще могат да се осъществят на територията на община Горна Малина. Кметът инж. Ангел Жиланов сподели своята мечта и за бъдещо училище по изкуствата, което да открие своя дом в сградата на затвореното от тази учебна година ОУ "Отец Паисий" в с. Долно Камарци, намиращо се в непосредствена близост до новата галерия.

Снимка: Община Горна Малина
 
Проф. Вихрони Попнеделев е роден през 1953 г. в Пловдив. През 1972 г. завършва с отличие първия випуск на Художествената гимназия в Казанлък, а през 1979 г. завършва НХА - специалност “Живопис”. От 2001 г. е професор по живопис в НХА. Специализира в Cite des Arts (Париж) през 1995 и през 2010 г. Негови творби са част от постоянната колекция на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, колекцията на Хуго Вутен в Белгия и много други частни колекции в страната и чужбина. До момента има близо 50 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, както и над 70 групови изложби в България, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Австрия, Италия, Испания, Израел, Швейцария, Финландия и др. Проф. Вихрони Попнеделев има над 15 участия в международни пленери, със своите произведения придобива международна известност и признание, има много награди.

Снимка: Община Горна Малина

Проектът беше номиниран за сграда на годината от международната платформа за архитекryра ArchDaily.

ОЩЕ НОВИНИ

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и дизайн тенденциите за летния сезон

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и дизайн тенденциите за летния сезон

Веригата анонсира и новия си B2B департамент в България и плановете си до края на годината за още 6 нови и 5 обновени обекта у нас

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени