Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

387

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап


Снимка: Район "Централен", Община Пловдив

Градската градина в Пловдив е създадена 1878 година. Като концепция сегашният проект я възстановява в един по-стар период, близък до първоначалният й вид - преди последната реконструкция от 1978 година. Паркоустройството и благоустройството са по проект на „Сиринга“ ООД с ръководител екип ланд. арх. Стамо Стамов. Реконструкцията на Дондуковата градина е извършена от "Консорциум Дондукова градина" за обновяването на парка, и "Драгиев и ко" - за контактната зона. За обекта бяха осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устойчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства.

Направени са нови тротоари в целия район около Дондуковата градина - ул. “Бетовен“, ул. “Христо Г. Данов“, бул. “Шести септември“ и площад „Цар Калоян“. В градината има повече озеленяване чрез намаляване широчината на някои алеи, проектирани така, както са били в миналото. Положени са нови гранитни настилки и бордюри и е засадена нова растителност – дървета, храсти и цветя, като старите шадравани са превърнати в цветни алеи. Поставени са нови пейки и кошчета за отпадъци, монтирани са видеонаблюдение, wi-fi и осветление. Ремонтирана е и тоалетната в зелената зона.

Снимки: Под Тепето

В Градската градина са изградени две детски площадки, канализация, поливна система, сух фонтан на входа по централната алея с воден тунел, малък фонтан до зала „Лотус“ и голям фонтан в центъра, който е с воден стълб с височина 20 метра и вечер ще представлява светлинна атракция. На гърба на Природонаучния музей е изграден скален кът с малка водна каскада, където ще плуват костенурки.

Снимки: 24Plovdiv

Снимка: Под Тепето

Снимка: Под Тепето

Първоначалният проект включва възстановяване на старата беседка с връзка към Природонаучния музей, която да се ползва за лекции и образователни часове. Планирано е също проектиране на павилион оранжериен тип близо до зала „Лотус“, като "зимната градина" да стане част от експозицията на музея. Още една заявка беше лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение. Тези елементи в момента не присъстват в градината, като сме изпратили запитване към администрацията дали ще бъдат реализирани. Вижте подробности за проекта за реконструкцията тук.

Снимка: Под Тепето

Обновената Градска градина ще бъде открита днес от 19:30 часа, а събитията ще продължат три дни. Посетителите ще имат възможност да видят за първи път и изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178.

Снимка: Под Тепето

След създаването на Градската градина тя е благоустроена от прочутия Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, затова известно време тя фигурира в градските документи като Дондуковата градина. Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта все още не е сигурно. По предложение на пловдивчани градината трябва да бъде прекръстена на Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си творби в Пловдив. Кметът и администрацията на район „Централен“ приветстваха идеята, като предложението е качено в сайта на Общината и ще бъде гласувано от Общинския съвет.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изготвяне и изпълнение на проекти за архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на входно-изходните точки на София

Одобриха изготвяне и изпълнение на проекти за архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на входно-изходните точки на София

През 2014 година, когато беше обновен входът при „Ботевградско шосе”, от Столична община обещаха, че ще бъдат обновени и другите входове на града

Обновен площад с визия на шевица имат жителите на село Плаково

Обновен площад с визия на шевица имат жителите на село Плаково

Проектът е на Община Велико Търново, помагат и дарители от селото

Повече зеленина ще има по облагородената "Алея на розите" в Сливен

Повече зеленина ще има по облагородената "Алея на розите" в Сливен

Пешеходната зона по улица „Никола Фурнаджиев“ е обновена с места за отдих с водни стени и чешма

Остава седмица за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Остава седмица за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

До 31 юли може да се възползвате от намалени такси и да подадете своите проекти в категории в две направления