Откриват реконструираната Градска градина в Пловдив, позната като Дондуковата

382

Първоначалният проект включва и възстановяване на старата беседка, проектиране на павилион от оранжериен тип и изграждане на лапидариум, като вероятно те ще бъдат изградени на следващ етап


Снимка: Район "Централен", Община Пловдив

Градската градина в Пловдив е създадена 1878 година. Като концепция сегашният проект я възстановява в един по-стар период, близък до първоначалният й вид - преди последната реконструкция от 1978 година. Паркоустройството и благоустройството са по проект на „Сиринга“ ООД с ръководител екип ланд. арх. Стамо Стамов. Реконструкцията на Дондуковата градина е извършена от "Консорциум Дондукова градина" за обновяването на парка, и "Драгиев и ко" - за контактната зона. За обекта бяха осигурени общо 4.5 милиона лева, от които 3.8 млн. заем от Фонда за устойчиви градове и 700 000 лв. собствени бюджетни средства.

Направени са нови тротоари в целия район около Дондуковата градина - ул. “Бетовен“, ул. “Христо Г. Данов“, бул. “Шести септември“ и площад „Цар Калоян“. В градината има повече озеленяване чрез намаляване широчината на някои алеи, проектирани така, както са били в миналото. Положени са нови гранитни настилки и бордюри и е засадена нова растителност – дървета, храсти и цветя, като старите шадравани са превърнати в цветни алеи. Поставени са нови пейки и кошчета за отпадъци, монтирани са видеонаблюдение, wi-fi и осветление. Ремонтирана е и тоалетната в зелената зона.

Снимки: Под Тепето

В Градската градина са изградени две детски площадки, канализация, поливна система, сух фонтан на входа по централната алея с воден тунел, малък фонтан до зала „Лотус“ и голям фонтан в центъра, който е с воден стълб с височина 20 метра и вечер ще представлява светлинна атракция. На гърба на Природонаучния музей е изграден скален кът с малка водна каскада, където ще плуват костенурки.

Снимки: 24Plovdiv

Снимка: Под Тепето

Снимка: Под Тепето

Първоначалният проект включва възстановяване на старата беседка с връзка към Природонаучния музей, която да се ползва за лекции и образователни часове. Планирано е също проектиране на павилион оранжериен тип близо до зала „Лотус“, като "зимната градина" да стане част от експозицията на музея. Още една заявка беше лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение. Тези елементи в момента не присъстват в градината, като сме изпратили запитване към администрацията дали ще бъдат реализирани. Вижте подробности за проекта за реконструкцията тук.

Снимка: Под Тепето

Обновената Градска градина ще бъде открита днес от 19:30 часа, а събитията ще продължат три дни. Посетителите ще имат възможност да видят за първи път и изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178.

Снимка: Под Тепето

След създаването на Градската градина тя е благоустроена от прочутия Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, затова известно време тя фигурира в градските документи като Дондуковата градина. Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта все още не е сигурно. По предложение на пловдивчани градината трябва да бъде прекръстена на Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си творби в Пловдив. Кметът и администрацията на район „Централен“ приветстваха идеята, като предложението е качено в сайта на Общината и ще бъде гласувано от Общинския съвет.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей