Пътят към ГКПП "Кулата" след магистрала "Струма" ще бъде разширен

323

Първият етап на входните трасета на пропускателния пунк има разрешение за ползване, а пункт „Станке Лисичково“ – разрешение за строеж


Снимка: МРРБ

„Правим инспекция на граничния контролно-пропускателен пункт „Кулата“, за да предвидим какво трябва да подобрим в него. Възложил съм да се направи задание за проектиране за разширяване на пътя, защото магистрала „Струма“ не свършва дотук. Вече сме започнали работа, така че максимално бързо да започне разширението и след края ѝ поне в път с четири ленти да можем да достигнем до пункта.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при направената днес проверка на граничния пункт.

По отношение на разположените хаотично в момента постройки министърът каза, че е провел разговор с кмета на Петрич Димитър Бръчков за устройствения им статут и за създаването на нова визия с естетичен облик на пункта.

Ще разширим пътя, ще направим така, че пунктът да има съвсем различен облик и всички тези заведения и магазини, които са от другата страна, да придобият ясен статут с регламентиран достъп, за да не се пречи на движението, каза министър Шишков. Той информира, че вчера е издадено разрешение за ползване за първия етап на входните трасета на ГКПП „Капитан Андреево“ и връчи документа на директора на Агенция „Митници“ Павел Геренски. Пунктът е разширен с нови 2 гишета.

ГКПП „Капитан Андреево“ е вторият най-натоварен сухопътен митнически пункт в света, обясни директорът на митническата администрация. Миналата година тежкият автомобилен трафик беше почти 1 млн. обработени превозни средства. Темпът на нарастване на трафика в последните 5 години е с около 10% устойчив ръст на година, което предполага спешни и ефективни действия от страна на цялата държавна администрация, каза той. Първите две трасета плюс едно спомагателно на ГКПП и митнически пункт вече са факт. Предстои официалното откриване и пускане в експлоатация.

Следващият етап, който се изпълнява, е по трасето изток-запад – митнически пункт „Калотина“. Там тече строителство. Крайният срок за завършване на реконструкцията му е краят на септември. В този период се предвижда завършване на втората част от реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“. Това автоматично дава възможност трафикът в посока север – изток да бъде облекчен значително.

Министър Шишков съобщи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е издало разрешение за строеж за още един пропускателен пункт – „Станке Лисичково“ и към днешна дата има възможност за неговото преустройство. Разрешението връчи заместник-министър Николай Шушков, който каза, че по време на заемания от него пост на областен управител на Благоевград през 2021-2022 г. е заварил преведени средства в размер на десетки милиони и нищо свършено относно процедурите по започване на строителство на пункта. „Много усилия костваше на всички органи и институции, на които специално искам да благодаря, и на РИОСВ Благоевград, и на Басейнова дирекция, и на община Благоевград да доведем нещата до успешен край“, каза още той.

Винаги съм твърдял, че този пункт не отговаря на съвременните изисквания. Нещо повече, той е опасен за работата и за пътниците, които преминават през него. Идейният проект е от 1994 г. Надявам се, след като има разрешение, строителите бързо да започнат дейност, тъй като те са получили средствата по изграждането на този пункт, и да спазват сроковете по неговото изграждане. Това ще облекчи изключително много преминаващите, бизнеса, туризма за нашия регион и сближаването на двата близки народа – на България и на Северна Македония. Благоевград от това само ще спечели, каза регионалният заместник-министър.

Директорът на Агенция „Митници“ обясни, че за ГКПП „Станке Лисичково“ авансово са преведени около 7 млн. лв. от нужните тогава 16 млн. лв. От 2019 г. до 2023 г. цените са се променили и тези пари няма да бъдат достатъчно. Предвидена е процедура по Закона за обществените поръчки за актуализация на цените и в момента се водят разговори за възможностите това да се случи, така че да може строителството да бъде завършено в срок.

В отговор на въпрос за авансово преведените средства министър Шишков посочи, че това е направено, без да има проекти и разрешение за строеж. „Това, което намираме за магистралите, го намираме и навсякъде другаде“, каза той.

Директорът на Агенция „Митници“ напомни, че е разработена концепция за развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове, която включва организация на движение, как да изглеждат, развитието на пътната инфраструктура и IT-системи. Предвиждат се много по-засилени действия, митнически контрол на трафика и в същото време подобрени условия за преминаващите пътници, спестени десетки милиони левове за бизнеса на година, с оглед повишаване пропускателната способност на граничните пунктове. Елемент от тази концепция е и свързването на пунктовете с магистралните пътища и другите пътища от републиканската пътна мрежа.

Областният управител на Благоевград Стоян Христов информира, че с решение на Министерския съвет бюджетът за подготвителните дейности за предстоящия за изграждане ГКПП „Струмяни – Берово“ е увеличен на около 111  хил. евро. На този етап е възложен идеен проект, който се очаква да бъде готов в рамките на около година и половина, след което предстои проектът да бъде финансиран на етап строителство.

ОЩЕ НОВИНИ

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са почти 3 декара

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

С това Общината има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона 

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Над 20 години игрището беше почти празно, тъй като не беше в добро състояние

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Промени гарантират изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в рамките на одобрения бюджет

Спазване на финансовия лимит по НПЕЕМЖС и изпълнението ѝ в рамките на одобрения бюджет гарантират обявените за обществено обсъждане промени