Пет нови сгради в София получиха разрешение за ползване и добавиха над 28 500 квадратни метра площи към предлагането на пазара на офиси

102

Информацията е от доклад на Colliers


Наличните офиси клас А и В в София възлизат на над 2 416 200 кв. м към края на първото полугодие на 2024г., според последния доклад на Colliers. В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение от малко над 1%, тъй като 5 нови сгради получиха разрешение за ползване и добавиха над 28 500 кв. м площи към предлагането на пазара. Проектите в активен строеж са с общ размер от почти 300 000 кв. м, като за 30% от тях има подписани предварителни договори за наем или покупка.

Брутните усвоени площи за първата половина на годината са над 75 200 кв. м, а нетните – 32 500 кв.м. Основен двигател на търсенето на модерни офис площи продължава да е ИТ индустрията. През разглеждания период тя заема почти една трета от усвоената квадратура (32%), следвана от компании в сферата на търговията (13%) и финансовите услуги (12%). Почти половината наети площи през разглеждания период (44%) са вследствие на релокации, предимно от клас B към клас А офиси. Подновяванията на договори заемат 34% от всички трансакции, разширенията на вече заети площи – 13%, а останалите 9% се дължат на нови за пазара компании.

Делът на незаетите площи намалява. Спрямо края на 2023 г. и към средата на 2024 г. той е 14.5% за клас А офиси и 14.3% - за клас В. Една трета от празните площи е концентрирана в 10 сгради.

Офертните наемни нива остават непроменени. За офиси клас А те са между EUR 14.0 и EUR 16.0, а за клас В – между EUR 9.0 и EUR 11.0 (на квадратен метър на месец без ДДС). До края на годината наемните нива в качествените проекти ще останат под натиск в посока увеличение, вследствие на малкото налични площи в тях и засиления интерес. Това е валидно в най-голяма степен за първокласните сгради в строеж, които предлагат модерни технологии, гъвкави работни решения и многообразие от удобства на наемателите си.

Продължава тенденцията на засилен интерес от ползватели на традиционни офиси към споделени офис пространства, които предлагат гъвкави решения. Развитието на хибридния модел на работа преобразува очакванията на наемателите и увеличава търсенето на високотехнологична и висококачествена среда. Все повече компании се очаква да се ориентират трайно към този модел на работа. В съответствие с това инвеститорите в по-мащабните проекти започват все по-често да предлагат т.нар. флекс офиси и коуъркинг пространства (в много от сградите директно, без външен оператор) на наемателите си, за да отговорят на техните нужди. Очакванията на Colliers са този подсегмент да се разраства още в перспектива в резултат на стабилното търсене.

Офисният сегмент в Европа се готви да отговори на Парижкото споразумение по отношение на потреблението на енергия и необходимостта сградите да се приближават до целта за нулеви емисии. Този тренд е стартиращ на местния пазар, но се очаква да става все по-осезаем, особено при международните компании. Растящото значение на ESG критериите при избора на офис локация оказва нарастващо влияние върху всички участници на пазара. Това ще мотивира наемодателите да увеличават инвестициите си в модернизация или репозициониране на своите проекти, с оглед на това да останат конкурентни.

Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“