Plato Contemporary Art Gallery - как една кланица в Чехия се превърна в градска галерия

207

Системите на Jansen за прозорците и остъклените вътрешни стени са изпълнили строгите изисквания за обновяването и естетическите виждания на архитектите


Фотограф: György Palkó. © Jansen AG, Oberriet

Едно ново начало

Бившата общинска кланица в чешкия град Острава се намира в някога гъсто населената, но вече частично разрушена индустриална зона. Сградата, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, датира от края на XIX век. Тя губи първоначалната си функция на кланица през 1965 година, когато производството на храни е преместено в нов завод. Обектът е използван за различни цели и постепенно запада. През 2016 година общината в Острава обявява международен архитектурен конкурс за възстановяването на сградата с цел да бъде превърната в галерия. Със своите уникални решения проектът стига до финала на престижните награди на EU Mies van der Rohe.

Новата галерия е място, където изкуството не само може да се види, но и да се създаде. PLATO има за цел да осигури пространство, което надхвърля обикновеното излагане на изкуство. За да отговорят на нуждите на художници, куратори и други професионалисти в областта, архитектите от KWK Promes, спечелили конкурса, следват стриктно концепцията на галерията при препроектирането на кланицата. Те са участвали и в обновяването на външните площи и вместо предвидената първоначално бетонова настилка, замърсената почва е била рехабилитирана и засадена с треви, ливадни билки, храсти и дървета.

 
Фотограф: György Palkó. © Jansen AG, Oberriet

Необичайно фасадно решение

Сградата е била в още по-лошо състояние, отколкото се е предполагало. Ето защо основното предизвикателство е било да се намерят подходящите методи за реконструкция. Стените са били разрушени и неравни, с огромни дупки на много места, а тухлената зидария – почерняла от мръсотия и сажди.

Вместо просто да почистят фасадата и да запълнят дупките с тухли, архитектите с ръководител Роберт Кониечни разглеждат дефектите като част от идентичността на сградата. Повечето разрушени тухли са заменени със спасени от старата сграда. Всички вече несъществуващи елементи и срутената част от кланицата са заменени с микробетон. Запазени са характерът на замърсената тухла, както и старата орнаментика на стените и спецификата на едновремешната зидария.

Уникалната особеност на концепцията е, че новите бетонни елементи на фасадата могат да се въртят, служейки като вход-изходи на сградата. Благодарение на различни механизми шестте дебели стенни панела отварят изложбените зали навън, позволявайки на изкуството да „излезе“ в пространството около сградата, а на посетителите - да влязат.  

 
Фотограф: György Palkó. © Jansen AG, Oberriet

Последователно съживяване

Основите на сградата също са били компрометирани, тъй като тя се намира в район, който в миналото е бил засегнат от въгледобива. Поради това сградата е леко наклонена. А тъй като уникалните въртящи се стени означават сериозни намеси в носещите тънки стени на историческата сграда, се е наложило укрепване на критичните точки със спомагателна стоманена конструкция в комбинация с микропилоти.

Частично срутените дървени покриви, покрити с тъмен филц, са заменени със стоманени конструкции и покрити със светла мембрана. Така покривите се нагряват по-малко, избягвайки ефекта на „топлинния остров“, а цветът кореспондира с използвания бетон.

 
Фотограф: György Palkó. © Jansen AG, Oberriet

На високите изисквания отговаря високо качество

Прозорците и остъклените вътрешни стени са изпълнени с различни системи на Jansen*. Филигранните стоманени профили от линиите Janisol, Economy 60 и Janisol 2 отговарят както на най-високите изисквания при обновяването, така и на естетическите търсения на архитектите.

Гамата Janisol е особено подходяща, когато става въпрос за запазване на външния вид на защитена от ЮНЕСКО сграда във възможно най-автентичен вид. Тя съчетава съвременни стойности на изолацията с привлекателно сдържана естетика.

Различните размери и геометрии на прозорците са били особено предизвикателство. В сградата са монтирани както кръгли, така и дъгообразни прозорци с различни радиуси. Някои от тях са с персонализирана геометрия, произведена на място в Острава от металообработващия цех Sedlák.

 
Фотограф: György Palkó. © Jansen AG, Oberriet

За да се предпазят произведенията на изкуството от пряка слънчева светлина, върху новото остъкляване е направен керамичен ситопечат, който го прави да изглежда тъмно и матово и омекотява светлината в галериите. Външните первази на прозорците са специално изработени от керамика по поръчка.

Галерията на разрушената преди това кланица сега се състои от пет модерни изложбени зали. В допълнение към тях PLATO разполага и с административни помещения, кафене и помещения за образователна програма и лекции.

*Подробна информация за всички системи можете да получите, като се свържете с фирма Алукьонигщал, лицензиран представител на Jansen за България.

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово