Пловдив има шанс да стане първият у нас с градска железница

675

До месец трябва да бъдат определени местата на допълнителните жп спирки, които ще осигурят обслужването на пътникопотока и свързаност с индустриалните зони


Общ изглед на жп възел Пловдив

Пловдив е с реален шанс да бъде първият български град с градска железница. За целта ще бъде завършен пробивът под Централна гара, ще се повдигне жп линията към гара Филипово, а летище Пловдив и индустриалните зони около града също ще бъдат интегрирани към S-Bahn-а.

 
ЖП връзка с летище Пловдив

„Изграждането на интермодалния терминал в града е един от примерите за ползите от железопътния транспорт. Терминалът вече генерира 4 пъти повече трафик от прогнозирания в началото. През миналата година в него на влакове са качени 50 000 камиона, което води до намаляване на замърсяването, облекчаване на трафика и съхраняване на пътната инфраструктура“, посочи вицепремиерът Христо Алексиев след среща в Пловдив с областния управител на областта Ангел Стоев и кмета Здравко Димитров. В работната среща участваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, генералният директор на НКЖИ Златин Крумов, както и представители на общините и бизнеса в региона. Ще бъде сформирана работна група с участието на представители от държавните структури и местните власти, която ще координира действията, така че процесите по реализирането на градската железница да се случват по-бързо.

Снимка: НКЖИ

По думите на министър Алексиев идейният проект за повдигането на жп линията към гара Филипово е готов, за реализацията му са осигурени 200 млн. лв. по ОП „Транспорт“. Ще се освободят за автомобилно движение три прелеза в рамките на Пловдив. Община Пловдив ще стартира процедурите по изработване на подробни устройствени планове (ПУП) в зоната на повдигане, а НКЖИ се очаква да избере изпълнител до края на тази година. „С всички тези дейности ще затворим вътрешния жп ринг на Пловдив. Като следващ етап ще се реализира външен ринг, който да свърже и южната част на града и селата в близост към S-Bahn-а“, коментира още министър Алексиев.

Строителство на междугарията в Пловдив

На работната среща беше коментирана и съдбата на Бетонния мост, който няма да бъде събарян. Съоръжението ще бъде затворено за рехабилитация за 4 месеца през лятото, когато трафикът не е натоварен. Тя ще позволи под моста да преминават високоскоростни влакове. Очакванията на транспортния министър и на НКЖИ са пробивът под Централна гара да завърши до средата на 2024 г.

Пробивът под Централна жп гара

В момента се подготвя документацията за избор на проектант за участъка от жп гара Пловдив до жп гара Филипово и избор на проектант и строител за участъците от жп гара Филипово до жп гара Скутаре. Дейностите са в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, включен в Програма „Транспортна свързаност“. Проектът е на стойност 198 млн. лв. Модернизацията на тази железопътна отсечка ще позволи движение на влаковете с до 160 км/ч. Проектът включва построяването на нови железопътни мостове в междугарията и над река Марица. Ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „6-ти септември“. Предвидено е и внедряване на ERTMS система за сигнализация и телекомуникации, което ще повиши безопасността на превозите и ще даде по-високо качество на услугите.  

 
Междугарие Пловдив - Филипово

Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на проекта за връзка между жп гара Крумово и летище Пловдив. Този проект е на стойност 44 млн. лв. и също е включен в ПТС, като предвидената скорост на влаковете по този участък е 80 км/ч.

Вижте презентацията за железопътните проекти на територията на Пловдив тук.

ОЩЕ НОВИНИ

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

МОСВ получи научния доклад, основа за инициативата за възстановяване състоянието на градските реки

Инициативата на бившия вече министър Юлиян Попов започна с фокус върху реките на София

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Неизвестни досега структури разкриха археолози на Харман кая

Първоначалните резултати показват, че освен познатите досега обекти има и други, включително и части от сгради

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Община Горна Оряховица ще предлага на инвеститори свободни парцели в града, предвидени за жилищно строителство

Парцелите са с площ от около 1 000 кв. м всеки и са разположени по улиците „Юрий Гагарин“, „Георги Бошнаков“ и „Васил Левски“

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Приключи ремонтът на моста над река Равадинска в Община Созопол

Предишната конструкция имаше две тръби, като при по-интензивни валежи се стигаше до заливане на прилежащи на реката терени, пътното платно, частните имоти в близост, както и аквапарк „Нептун“, затрудняваше се и достъпът до с. Равадиново

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея