Пловдив ще има нова детска болница, част от УМБАЛ "Св. Георги"

133

За новата сграда вече има изготвен и одобрен инвестиционен проект, с издадено разрешение за строеж от Общината


"През годините ръководството на лечебното заведение положи системни и последователни усилия за осигуряването на финансирането за подобряване на съществуващия сграден фонд на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, а впоследствие - за изграждането на новия сграден фонд, което беше посрещнато с положителна реакция както от Държавата, така и от обществеността", каза за Plovdiv24.bg проф. д-р Карен Джамбазов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги". Опитите от 2016г. и 2017г. да бъде реновиран старият сграден фонд чрез финансиране от европейски структурни фондове по проект на Министерство на здравеопазването завършиха безуспешно и с писмено становище от МЗ, че сградата на Клиниката по педиатрия не отговаря на съвременните архитектурни изисквания на стандарта по спешна медицина и се налага преместване на спешния прием на деца в клиниката. През следващите години лечебното заведение поде мащабна благотворителна кампания за набирането на средства за изграждането на нова сграда за въпросните клинични звена - нов педиатричен и онкохематологичен комплекс. Впоследствие кампанията беше подкрепена и на държавно ниво, като бяха осигурени 16 934 791.00 лв. през 2020г. от Министерски съвет. През настоящата година с приемането на Закона за държавния бюджет беше предвидено и допълнително финансиране на проекта от 25 000 000 лева. Така осигуреното финансиране се очаква да бъде достатъчно за реализирането на строителството.   

"Касае се за проект за строителство на нова седеметажна сграда в базата на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД на бул. "Пещерско шосе“ № 66, гр. Пловдив. В тази сграда ще се обособи нов диагностично-лечебен корпус, в който ще бъдат пребазирани медицински специалности от областта на педиатрията и онкологията, които към момента се намират в незадоволителен сграден фонд на бул. "Васил Априлов“ № 15а. Предвижда се сградата да бъде с разгърната застроена площ от 17 672 кв.м, със седем етажа и сутерен", каза проф. Джамбазов.  

Още през миналата година УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД откри процедура по закона за определяне на изпълнител на строителните дейности. Процедурата премина обаче през редица перипетии. През настоящата година ще се пристъпи към ново възлагане по Закона за обществените поръчки и се очаква сключването на договор за строителство в срок между 5 и 8 месеца. Заложеният срок за строителство след тази дата е 24 месеца.

ОЩЕ НОВИНИ

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

В нова детска градина в Самоков ще се обучават деца от 6 групи

Това е първата детска градина, която откриват в града след почти 40 години

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Завод във Видин строи нова складова, производствена и административна база

Изгражда се и фотоволтаична инсталация, с капацитет за производство на екологично чиста енергия, трикратно надвишаваща потреблението на производството

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по програмата на АПИ за 2023 г.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт