Подготвя се участието на България в Международното биенале на архитектурата през 2023 г. във Венеция

222

В близките дни предстои обявяване на конкурс за художествена концепция и куратор на българската експозиция


Нашата страна е единствената европейска държава, която трайно отсъства от архитектурното Биенале във Венеция. В момента Министерството на културата предприема действия, за да се осъществи участието ни в Биеналето на архитектурата догодина. Комисар на българското участие е арх. Александър Стайнов, държавен експерт в Министерство на културата, а как ще изглежда нашият павилион, ще бъде решено след национален конкурс за избор на кураторска концепция, като работни групи от двете най-големи архитектурни организации Съюзът на архитектите в България (САБ) и Камарата на архитектите в България (КАБ) вече подготвят конкурсната програма и разглеждат възможности за помещения във Венеция. Тази седмица се очаква да се избере бъдещото пространство, в което ще бъде разположен националният павилион, но участниците в конкурса ще имат кратко време за работа. Българският комисар е изпратил писмо до Фондация „Биенале“ за уточняване  на срока, тъй като официално обявената крайна дата за подаване на визия за павилиона е 17 януари 2023 г. Българското участие трябва да е в съответствие с общите постановки за Биеналето, развити от куратора арх. Лесли Локо.

Лесли Локо (Гана/Шотландия) е академик по архитектура, преподавател и автор на бестселъри.  Тя е основател и директор на African Futures Institute, създаден в Акра в Гана през 2020 г. като следдипломно училище по архитектура и платформа за публични събития. През 2015 г. тя основава висшето училище по архитектура към университета в Йоханесбург. Преподавала е в Обединеното кралство, в САЩ, Европа, Австралия и Африка. Носител е на редица награди за принос в архитектурното образование. През последните 30 години нейната работа в областта на архитектурата и литературата разглежда връзката между „раса“, култура и пространство.

През 2004 г. Локо прави преход от архитектура към фантастика с публикуването на първия си роман Sundowners (Orion). Нейният 13-и роман - The Lonely Hour, предстои да излезе през 2023 г. Арх. Локо е основател и главен редактор на FOLIO: Journal of Contemporary African Architecture. Тя е автор на White Papers, Black Marks: Race, Space and Architecture (Минеаполис, University of Minnesota Press 2000).

Локо притежава докторска степен по архитектура от Лондонския университет и бакалавърска и магистърска степен от Bartlett School of Architecture, UCL. В момента е член-учредител на Съвета за градски инициативи, съосновател от LSE Cities, UN Habitat и UCL Institute for Innovation and Public Purpose; гост-редактор на UCL Press Series и гост-професор в Bartlett School of Architecture, UCL. Локо беше член на международното жури на 17-ата международна архитектурна изложба на La Biennale di Venezia през 2021 г.

Биеналето на архитектурата 2023 ще се проведе от 20 май до 26 ноември с предварително откриване на 18 и 19 май в Giardini и Arsenale и на различни места във Венеция. Заглавието на 18-та Международна архитектурна изложба е „Работилницата  на бъдещето“. Обяснявайки избора си, арх. Локо коментира, че темата работи на няколко нива:

„Първо, Африка е лабораторията на бъдещето. Ние сме най-младият континент в света със средна възраст, наполовина по-малка от тази в Европа и Съединените щати и с десетилетие по-млада от Азия. Ние сме най-бързо урбанизиращият се континент в света, нараствайки с почти 4% годишно. Този бърз и до голяма степен непланиран растеж обикновено е за сметка на местната околна среда и екосистеми, което ни поставя пред проблема с изменението на климата както на регионално, така и на планетарно ниво. Оставаме най-слабо ваксинираният континент със само 15%, но регистрирахме най-малко смъртни случаи и инфекции със значителна разлика, която научната общност все още не може да обясни.

Дългата и травматична история на принудителната миграция чрез търговия с роби е основа, върху която днес по целия свят се водят последователни борби за граждански права и общество. В цялото говорене за декарбонизация е лесно да се забрави, че черните тела са първите единици труд, които подхранват европейската имперска експанзия, която оформи съвременния свят.

Расовата справедливост и климатичната справедливост са двете страни на една и съща монета. Но надеждата е мощна валута. Да имаш надежда означава да си човек. Визията за модерно, разнообразно и приобщаващо общество е съблазнителна и убедителна, но докато остава образ, тя е мираж. Необходимо е нещо повече от представяне и архитектите в исторически план са ключови играчи в превръщането на изображенията в реалност.

Второ, самото La Biennale di Venezia също е един вид лаборатория на бъдещето, време и пространство. Днес думата „лаборатория“ се свързва по-общо с научни експерименти и предизвиква изображения на специфичен вид стая или сграда. Но изследването на Ричард Сенет на думата „работилница“, от която произлиза думата „лаборатория“, задълбочава концепцията за съвместни усилия по различен начин.

Предвиждаме нашата изложба като един вид работилница, в която архитекти и практици в разширено поле от творчески дисциплини извличат примери от своята дейност, които очертават път, по който публиката – както участници, така и посетители – да тъкат, да си представят сами какво може да крие бъдещето.”.

Според президента на Венецианското биенале Роберто Чикуто подходът на арх. Локо много прилича на предложение за пакт между посетителите на La Biennale, света на архитектурата и културата като цяло. „Това е изложба, която, базирана на много практични предпоставки и много специфични гледни точки, ще гледа право в очите на представителите на участващите държави и всички онези, които ще препълнят Джардини, Арсенале и град Венеция. Всичко, за да говорим със света, което е истинската причина, поради която един куратор поема отговорността да организира международна изложба на La Biennale.“

18-тото Международно архитектурно изложение ще включва национални участия, като всяка страна ще представи своя собствена изложба в павилионите на Giardini и Arsenale и в историческия център на Венеция. Това издание отново ще включва съпътстващи събития, организирани от международни институции, които ще проведат свои собствени представления и инициативи.

ОЩЕ НОВИНИ

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Столичният общински съвет потвърди разпределението на комисиите и заместник-председатели на съвета

Миналата седмица областният управител Вяра Тодева върна първото решение заради "съществени процедурни нарушения"

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Проведе се обществено обсъждане за нова жилищна сграда на площад "Ручей" в столицата

Намерението е на частния собственик на терена, на който има бензиностанция и двуетажен магазин на верига за хранителни стоки

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Изложба с проекти за реставрация на недвижими културни ценности във Видин гостува в София

Нейни автори са възпитаниците на курса за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и Школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Cushman & Wakefield Forton: Над 50% е ръстът на търговските паркове в България през 2023 година

Площите в сегмента нарастват с темп значително над средния за Централна и Източна Европа, показват данните на консултантската компания

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Общинският съветник Димитър Димитров: Започваме нова процедура за Къщата с ягодите

Казусът с укрепването на емблематичната къща в София на ул. „Сан Стефано“ 6 продължава с години