Предложиха пет идеи за зоната на бившата фабрика „Успех“ в Габрово

94

Една от най-старите фабрикантски сгради в града, която е паметник на културата, в момента е рушаща се частна собственост


Снимка: КАБ – Регионална колегия Габрово 

Изграждане на многофункционален комплекс със зони за спорт, бизнес, култура, образование, технологии, пазаруване и забавления са част от предложенията за развитие на зоната около бившата фабрика „Успех“ в Габрово, които дадоха участниците в семинар на Световната банка. Събитието се проведе от 7 до 9 декември в зала на Община Габрово под мотото „Планиране и финансиране на интегрирани проекти за градско развитие“. Във форума се включиха близо 40 души – представители на МРРБ, общински експерти, урбанисти и студенти по архитектура. Във формат „Световно кафене“, разделени в пет групи, те изследваха възможностите за разрешаване на казуса с една от най-старите фабрикантски сгради в Габрово.  

Отправна точка за работата на групите даде габровският архитект Станимир Семов, който представи проучване (част от дипломна работа) и потенциален пример за архитектурно решение за преустройството на терена на фабрика „Успех“ на ул. „Юрий Венелин“ (срещу ОББ), част от вълнено-текстилния комбинат в миналото „Георги Генев“. Според една от идеите постройките биха могли да се обособят в реактивен, технологичен и рекреационен център, който ще приканва хората чрез пространственото си оформление, но и функционално. Центърът ще разполага с тематични зони – спорт, екообразование, забавление, ателиета за реставрация на сценични костюми и за изработване на карнавални макети.  

Друго предложение предвижда архитектурна концепция с приложение на енергоефективни методи – изграждане на „зелен“ покрив, монтаж на термопомпи и соларни панели. То разглежда реката като източник на вдъхновение и почивка, но и като енергиен ресурс. Между двата ѝ бряга би могло да се изгради пешеходен мост, който да свърже корпусите на сградата.  

Част от участниците посочиха текущите нужди на района, сред които са – нови модерни жилища, зони за паркиране и гариране, големи вериги хранителни магазини, свързване с транспортната инфраструктура и приобщаване към реката, нужда от озеленяване. Според главния архитект на община Габрово Люция Декова сградата има голям потенциал за внедряване на различни възобновяеми енергийни източници в синхрон с целта за постигане на нулеви емисии от въглероден диоксид. „Част от нея може да бъде и обучителен център в различни екопрактики. Да има оранжерия тип „опитно поле“, в която децата да научават как се засаждат зеленчуци, цветя и други.“, каза още арх. Декова.  

Открои се визия за зона, която да представя неиндустриалното наследство на българската архитектура с музейна част и библиотека, както и обособяване на чаршия на старите занаяти с дюкяни, арткафенета и малки ресторанти. Работните групи обсъдиха и начините за финансиране на предложените идеи, а те биха могли да бъдат комбинации между публично-частно партньорство, финансови инструменти, европроекти, различни фондове и донори.  

В дискусия между представителите на Община Габрово и на МРРБ за допустимостта на разходите за закупуване на земя и сгради, които са в тежко състояние, стана ясно, че този модел не се прилага у нас, въпреки че не противоречи на европейските регламенти. „В подобни интегрирани партньорства е нужно участието на Министерството на финансите и на МРРБ. Ако купим дадена сграда от собственика, трябва след това да се помисли как тя ще бъде поддържана. В плановете за интегрирано развитие това присъства само като идея, а са необходими много усилия за реализацията на такива проекти.“, коментира кметът Таня Христова.  

Снимки: Община Габрово 

Проведеният семинар е част от пилотния проект „Компактни градове в България в подкрепа на действия срещу изменението на климата“. Той е част от серия събития, които се реализират със съдействието на общинските администрации на Варна, Враца, Габрово, Ловеч и Сливен, както и в сътрудничество с редица институции на национално равнище. Фокусът е насочен към въвеждането на инструменти и процеси за ускоряване прилагането на промени в градоустройството и планирането. 

ОЩЕ НОВИНИ

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Зданието обаче все още няма статут на недвижима културна ценност - синтез между архитектурата и монументалните изкуства от следвоенния модернизъм

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия