Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

318

Предвижда се да бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите – с използване на част от покривните, вътрешните пространства и терасите, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми


Идейният проект на бъдещата Детска болница в Бургас е изработен от международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM и беше представен вчера пред общинските съветници. В 70-годишната си история консорциумът е проектирал над 100 болници в цял свят, а екипът, разработил проекта в Бургас, се състои от специалисти от над 10 държави. По него до момента експертите направиха четири посещения в морския град, интервюта и срещи със заинтересовани страни, международни и български експерти. Подробно е анализирана демографска и медицинска информация, както и статистика за заболеваемостта сред децата в Бургас и в Югоизточния регион за пет години назад. Въз основа на това екипът изготви доклади с оценка на нуждите, финансово-икономически анализ, функционална структура и програма на болницата, и подробен проект за инфраструктурата на болницата, както и за оборудването.  

Предвижда се Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести да бъде разположена на общински терен в непосредствена близост до УМБАЛ „Бургас“. Теренът е избран неслучайно. Местоположението му ще позволи синергия между двете лечебни заведения, както на ниво налична техническа и медицинска инфраструктура, така и като медицинска експертиза. Това ще спести време и средства за осъществяването на проекта, тъй като няма да е необходимо закупуването на земя и инвестирането в изграждането на техническа инфраструктура. Осигурената транспортна достъпност на терена е допълнително предимство.  

Проектът предвижда лечебното заведение да бъде на 8 етажа, в които ще разположени няколко основни сектора от дейността на болницата: амбулаторно отделение за консултации и диагностика, спешно отделение, стационарен блок със 133 легла, от които 10 интензивни, разпределени в 5 клиники и 15 отделения по отделните специалности.

В болницата ще бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите, като е предвидено използване на част от покривните пространства, на вътрешни пространства и тераси, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми, за да помага за адаптацията на децата.

Целта е от момента, в който пациентите и техните родители пристигнат в лечебното заведение, те да бъдат посрещнати от дружелюбна и различна болнична среда, в която да получат максимално добра и адекватна медицинска помощ, и грижи по време на своя престой.  

Проектът предвижда да бъде изградена модерна болница, съобразена с околната среда и с максимална енергийна ефективност и използване на екологично чисти продукти и технологии. Сградната инфраструктура предвижда още използване на възобновяеми енергийни източници и различни форми на диверсифициране на енергийните източници за оптимизиране на разходите за електрическа и топлоенергия.  

След като идейният проект е готов, следващата стъпка пред международния екип е подготвяне на тръжната документация. Веднага след като бъде регистрирано дружеството като юридическо лице, бургаската болница ще кандидатства за член на Европейската организация на детските болници ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която обединява водещите педиатрични болници в Европа.  

В процес на разработване е Програма за развитие на кадрите в болницата, чрез която да бъдат привлечени лекари и професионалисти по здравни грижи от Бургас от Югоизточния регион и от цяла България. Многопрофилната болница за активно лечение на деца ще бъде част от проекта Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион, с който общините от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще кандидатстват пред Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

„Много важно е да се създаде школа за развитие на медицината в Бургас и в частност на педиатрията. Затова след като изградим болницата, тя да трябва скоро след това да кандидатства пред държавата за получаване на акредитация за база за обучение на лекари и медицински специалисти по педиатрични специалности – т.е. трябва да стане и университетска болница“, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че нито една партия или политически представител не трябва да приема тази болница като политически проект. „Тази идея е подкрепена от всички политически сили и всички власти – местни и държавни. Имаме писма за съгласие от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, от министър Сербезова, от министъра на регионалното развитие, от ректора на Университет „Проф. Асен Златаров“ и декана на Медицинския факултета. От всички институции, които имат общо с проекта и зависи реализацията му“, допълни още Николов.  

Снимки и визуализации: Община Бургас

Припомняме, че в София все още продължават споровете във връзка с това къде и как да бъде изградена специализирана детска болница.

ОЩЕ НОВИНИ

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Базата на компанията Transpress е разположена на площ от 40 дка и разполага с най-съвременно оборудване за обработка на товари

Новата висока част на старата рейдова кула във Варна ще е готова до края на 2023г.

Новата висока част на старата рейдова кула във Варна ще е готова до края на 2023г.

Сградата е предвидена за координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване

В квартал "Малинова долина" в София направиха първа копка на жилищна сграда ОХРИД

В квартал "Малинова долина" в София направиха първа копка на жилищна сграда ОХРИД

Тя е една от поредицата строящи се сгради, именувани на старите ни столици, които изгражда "Пулев Инвест Груп"

Очаква се старт на строителството на стадион БОЛИВАР в Ла Пас в Боливия, проектиран от L35 Architects

Очаква се старт на строителството на стадион БОЛИВАР в Ла Пас в Боливия, проектиран от L35 Architects

Същото студио е проектант на реконструкцията на емблематичния стадион на „Реал Мадрид“ – „Сантяго Бернабеу“

Изграждането на завод за преработка на кварцов пясък вече може да стартира в Дулово

Изграждането на завод за преработка на кварцов пясък вече може да стартира в Дулово

Дружество ще разработи две находища на кварц-каолинова суровина, ще изгради железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително газопровод до Дулово с дължина над 30 километра