Преместването на паметника на Альоша в Пловдив и референдума за съдбата му се отлагат

103

Общинските съветници няма да се занимават със съдбата на паметника на съветската армия на върха на Бунарджика на предстоящата първа сесия на местния парламент, насрочена за 17 януари


Снимка: plovdivcitycard.com

Вчера две комисии в Общинския съвет на Пловдив разглеждаха две предложения. Първото беше внесено от общинските съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България” и беше искане паметникът Альоша да бъде преместен до края на годината. Второто предложение е на ИТН и касае обявяване на референдум за монумента с въпроса: „Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по-известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“.

Постоянните комисии единодушно не допуснаха за разглеждане в заседателна зала и двете предложения. Те излязоха със становище, че е необходима информация колко би струвало преместването на паметника и едва тогава на база на финасовата рамка да се пристъпи към ново обсъждане. Освен това било необходимо да се проучат и процедурите, касаещи авторството и защитената зона. По отношение на предложението на ИТН за общоградско допитване също е изискана финансова обосновка колко ще струва организирането и провеждането му.

Паметникът на Съветската армия в Пловдив (известен с името Альоша) е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Издигнат е през 1954-1957 г. Архитекти са Борис Марков, Петър Цветков и Николай Марангозов, скулптори са Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов и Александър Занков, а каменоделци - Сашо Спасов, Вълчо Кадийски и Григор Михов. След 10 ноември 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но те остават безуспешни. Паметникът е достъпен чрез множество стълби и може да се види от почти всяко място в Пловдив.

ОЩЕ НОВИНИ

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

По покана на местните власти Arsek & Eraseе създадоха графити на морска тематика

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Те са изработени специално за къщичките в архитектурния парк "Камъкът вечен"