Преобразиха със стенопис фасадата на столичното 126 СУ "П. Ю. Тодоров" на бул. "България" 43

145

Творбата "Взаимовръзки" представя проблема със замърсяването на околната среда чрез електронни отпадъци и нашето бъдеще, избирайки иновативни и зелени подходи за справяне с него


В продължение на отворената покана за визуални артисти на високотехнологичния проект за проучване и иновации PROGENY през януари, организирана със съдействието на Visionary, в София през лятото гостува творческото дуо Video.SCKRE - Юлия Хайниш (Video Oner) & Фредерик Зонтаг (Sckre).

Художниците се обръщат към функционалните свойства и изглед на печатната платка като източник на вдъхновение за своята композиция, разгръщайки своята картина около нея. Същността на платката, казано най-просто, е основа за разгръщане на взаимовръзки, проводимост и съпротивление. По сходен начин те я въплащават на концептуално ниво, включвайки визуално елементи от флората и фауната, сравнявайки функциите на платката с природния цикъл и еволюцията. В картината художниците пресъздават метаморфозата на изкуствени графични форми, познати от електрониката, до органични – различни флорални и животински видове.

Елемент от стенописа е чип в цветовете на дъгата - препратка към иновативната технология на PROGENY, базирана на сапунения мехур, която може да замени отровните елементи в електрониката и да извършва проводимост, основана на водата като чист природен елемент. Композицията е с разнообразни представители на водни, сухоземни и земни животни и птици.

Цветовата схема на творбата се разгръща в зелените тонове, които са познати от цвета на печатната платка и същевременно с това се свързват с природата. Изумруденозеленото и златисто-жълтите нюанси по хармоничен начин се допълват със сапунените филм и балончета, придавайки мека рамка. Освен това зелените нюанси по естествен път се включват в контекста на сградата и заобикалящата я растителност в публичната среда.

Намерението на художествения проект е по положителен начин да насочи общественото внимание към растящия проблем на социално-икономическо и екологично въздействие на текущото производство на електроника и последващите отпадъци.

„Когато преди няколко месеца на работна среща с приятелите ни от фондация Visionary предложих да обмислим идеи за фасадната стена на 126 СУ “П. Ю. Тодоров”, не мислех, че ще се получи нещо толкова красиво. Честно казано, дори не мислех, че ще се получи изобщо. Изминахме дълъг път, като естествено творците поеха по-трудните задачи по идейното оформление, намирането на автори и подходящ проект, по който да стартират работите. Нашият скромен принос, изразяващ се в писане на становища, съгласуване на дейностите с училищното ръководство (специални благодарности за директора Росен Димитров), оформянето на съпътстващите и задължителни строителни книжа (план за безопасност и здраве, организация на движение и пр.), е едно голямо нищо в сравнение с таланта на творците. Те преобразиха тази стена, която помня от години като мрачен свидетел на голямата градушка над София“, коментира кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Снимки: Михаела Драганова, Дъг Гилън (Fifth Wall TV)

ОЩЕ НОВИНИ

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м