Придвижват изграждането на многофункционална спортна зала с открити игрища в район "Слатина" в София

218

Мястото ще предлага зони за баскетбол, скуош, волейбол, футбол, фитнес, бокс, борба, йога, пилатес, бадминтон и други


Многофункционална спортна зала в район „Слатина“ в София ще е изцяло тренировъчна. Тя ще даде възможност да бъдат изградени на закрито, в едно общо пространство, две паралелно разположени баскетболни полета, като с малки трансформации в пространството ще могат да се провеждат и игри по волейбол, бадмингтон и други. Заедно с основното зално пространство се предвижда да бъдат изградени и няколко по-малки зали за други спортове – обща физическа подготовка, бокс, борба, йога, пилатес и други. Отделно се предвиждат фитнес зала, както и четири скуош игрища. Всички тези спортни зали ще бъдат обслужвани с помощта на блок от съблекални на високото ниво, включително и автономен блок, обслужващ ученически, спортни състезания и други. Върху покрива се предвижда частично поставяне на фотоволтаици, а идеята е да има и повече зеленина като част от остъкляването.

Спортното съоръжение ще бъде построено върху 6 702 кв. м разгъната общинска площ близо до 148 ОУ "Любомир Милетич". Теренът се намира покрай Слатинска река, като залата е ситуирана в северната част, без да е в конфликт с жилищно застрояване. В нея ще бъдат използвани стоманени, дървени конструкции и стъкло. На юг ще бъдат откритите игрища, а специално внимание е отделено на запазването, разширяването и благоустрояването на пешеходната връзка, осъществяваща прекия контакт между двата квартала, която води през спортния комплекс на открито към моста над прилежащата Слатинска река. Пешеходната пътека се предвижда да осигури комфортно преминаване.

Всички зали се предвижда да бъдат естествено осветени, с пряка естествена вентилация. За разлика от повечето покрити спортни зали, в тази са предвидени големи остъклявания, които да могат да се отварят през топлите месеци към прилежащи озеленени дворни пространства, където в пряка връзка с основната зала са предвидени три игрища на открито: основно, комбиниращо възможности за баскетбол, волейбол и други; футболно игрище с възможност за допълнителното разделяне на игрища за по-малки отбори, както и открит тенис корт.

Характеристики на идейния проект представи арх. Бойко Кадинов, като заяви, че основната цел е комплексът да бъде изпълнен в максимална степен с естествени материали, в духа на зелената архитектура и дизайн, а мотото на този проект е "Спорт вместо дрога". Всички спортни съоръжения в залите и в откритите спортни пространства се предвижда да бъдат използвани както от спортисти, така и от ученици и граждани. Вижте още за проекта в сайта на Архитектурна агенция „Братя Кадинови".  

Инвестицията, която от клуб „Буба баскет“ ще направят след спечелен конкурс, е в размер на над 13 млн. лева с ДДС. Срокът за право на строеж е до 30 години, като след изтичането му залата става изцяло собственост на Столичната община.

В четвъртък предстои СОС да одобри клуба като избран кандидат във връзка с проведения конкурс за учредяване на безвъзмездно и срочно право на строеж и подписване на договор и започват да текат сроковете - 7 месеца за проектиране и 24 месеца за изпълнение от разрешението за строеж. Според председателя на УС на спортния клуб залата е плод на дългогодишна мечта. Инициативата е поредната стъпка от изпълнението на Програмата за спортни обекти на Столична община, чрез която с помощта на публично-частно партньорство се изграждат още четири съоръжения в районите "Люлин", "Лозенец" и "Горубляне".

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

В Кърджали одобриха промяна предназначението на имот с цел изграждане на болница и частен медицински университет

Преди това имаше представяне на инвестиционното намерение пред Общинския съвет, както и пред обществеността и различни организации

Cushman & Wakefield Forton: Ритейл парковете продължават да се разрастват, достигнаха 360 000 кв. м през първото тримесечие

Cushman & Wakefield Forton: Ритейл парковете продължават да се разрастват, достигнаха 360 000 кв. м през първото тримесечие

Ръст в обема на завършените логистични проекти за собствено ползване в София има през първото тримесечие, показват данните на консултантската компания за бизнес имоти

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са над 3 декара

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Ще реформират четири дома за стари хора в София

Те се намират в „Зона Б-5“, „Илинден“, „Дървеница“ и Горна баня

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Център за спешна медицинска помощ изграждат в Самоков

Теренът се намира в югозападния край на двора на болницата