Приключиха ремонтните дейности в три знакови къщи-музеи на Сливен

85

Освен тях, в проекта са включени още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът „Сливен – Карандила“


Снимка: Община Сливен

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Общината. Предстои оборудването на обектите и приемане с Държавна приемателна комисия.

В къщите-музеи са ремонтирани покривите на сградите. Извършена е обработка на дървените елементи. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

Освен трите къщи-музеи, в проекта са включени за ремонт още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът, където дейностите продължават. Общата стойност е близо 10 милиона лева. До момента в Държавната сукнена фабрика е извършен ремонт на покрива, изградени са нови настилки около сградата. Подменени са улуците и водосточните тръби. Извършено е почистване на оригиналната зидария. Прозорците са ремонтирани и възстановени. Оформена е нова алея в дворното пространство. Предстоят вътрешен ремонт на трите етажа и сутерена с ремонт и подмяна на сградните инсталации, монтаж на асансьор и осигуряване на достъпност на хора с увреждане. Предвижда се ремонтите по обекта да приключат в началото на юни.

Извършено е благоустрояване на улиците в района между Държавна сукнена фабрика и музея на сливенския бит. Подменени са тротоарни настилки, подменена е настилката на пешеходен остров пред фабриката. Монтирани са нови указателни табели.

На крепост „Туида“ е извършен текущ ремонт и стабилизиране на съществуваща сцена и амфитеатър. Осигурено е модерно озвучаване и осветление. Възстановена е настилката по алеите. Подменено е парковото осветление с по-съвременни осветителни тела. Извършен е вътрешен ремонт на сградата на информационния център. Предвидено е монтиране на мобилна сцена. Дейностите все още продължават.

В рамките на проекта предстои да бъде обособен туристически културно-информационен център в сградата на Община Сливен. Предстои възлагане на дейности по дигитализация на туристически обекти, което е важна част от предвидените ни дейности за развитие на туризма в Сливен.

Ремонтът на Пътническа въжена линия „Сливен – Карандила“ продължава. Очаква се да приключи в началото на юни. Ще бъде извършено основно технологично обновяване на въжената линия, включително подмяна на въжето. Всички седалки ще бъдат сменени, а стълбовете по трасето – ремонтирани, както и двете сгради на долна и горна лифтена станция.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на своята осветителна система

Започва обновяване на осветлението в „Сарафово“ и „Крайморие“, следват още няколко квартала

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

Приет е Общият устройствен план на община Чирпан

До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето