Проектанти на предвидената жилищна сграда в "Белите брези" в София публикуваха градоустройствен и пространствен анализ във връзка с предложението

250

За нас е важно живущите в квартала да се запознаят с реалните му параметри, казват от Aedes Studio


Съществуващо положение

Припомняме, че инвестиционното предложение на „Софийска компания за строителство и развитие" АД предвижда бензиностанцията да бъде изместена в границите на частния имот (с идентификатор 68134.205.1139), като бъде изградена нова сграда с ниско и високо смесено застрояване. Имотът попада в зона, в която максимално позволената височина на жилищните сгради е 26 метра. Според кадастъра в момента теренът е предназначен за ниско строителство до 10 метра. Заповед за одобряване изменението на ПУП е издадена през 2018 година от главния архитект на София Здравко Здравков.

Извадка от действащ ПУП - ИПРЗ

Жители изразяват притеснения относно новото застрояване основно заради транспортния трафик. Във връзка с казуса кметът на район „Красно село“ Цвета Николаева заявява, че устройственият план за местността "Бели брези" е одобрен през 2014 година и промените в показателите на имота могат да нарушат баланса в района. Официалното й становище след второто обществено обсъждане на 6 март ще бъде именно в тази насока.

Във връзка с обсъждането от Aedes Studio публикуваха анализ на своята Фейсбук страница, подготвен във връзка с предложението за изменение на ПУП в имота на бул. „България“. „За нас беше важно живущите да се запознаят с реалните параметри на квартала „Белите брези“. Данните са взети от официалния анализ на общинското предприятие „Софияплан“, казват от студиото. Предвижда се имотът да е за смесено предназначение, с нова 8-етажна сграда с височина до 26 метра, между 50 и 70 апартамента, бензиностанция и две подземни нива за гаражи.

Запазване и допълване на обществените услуги

Според автора на проекта за изменение на ПУП арх. Иван Дачев разработката не предвижда промяна на улична регулация, на входове, изходи, спирки на градски транспорт, подземни и надземни комуникации. Арх. Цветомир Джерманов от проектантския екип на Aedes Studio заявява, че ще се запази връзката между ул. „Кюстендил“ и бул. „България“ през бензиностанцията на ниво терен.

Градски транспорт

Веломрежа

Открити места за паркиране и обхват в квартала

Според екипа новото строителство ще допълни високия от 8 до 14 етажа силует на бул. „България“, както и високият над 10 етажа блок откъм „Стрелбище“. Проектът ще се опита да дефинира и площад „Ручей“, който също да стане активна част от тази среда.

Сгради с височина над 8 етажа

В проекта не се предвиждат намалени отстояния и засенчване от каквато и да е гледна точка и към което и да е съседно застрояване, казва арх. Дачев.

Застрояване и ослънчаване

Към момента изградените зелени площи на терена са 900 квадратни метра. С проекта се предвиждат 2 000 квадратни метра зелени площи в имота, т.е. повече от два пъти увеличение.

Добавяне на зеленина

Според проучването на екипа в района има 10 общински детски градини, 2 ясли, 13 държавни и частни училища и висши учебни заведения, детски и спортни площадки и стадион на 10 минути пеша от имота.

Училища и висши учебни заведения

Протокол от първото обсъждане и внесени становища по инвестиционното намерение вижте тук. На същото място се очаква скоро да бъдат качени и материали от второто финално обществено обсъждане на проекта.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН