Проектът за Колодрума в Сливен получи одобрение на български и чуждестранни експерти

306

Проектът на „Ателие М плюс“ беше представен пред Общинския съвет, представители на архитектите в града и общественици


Техническият проект за обновяването на Колодрума в Сливен стана готов през пролетта на 2023-а, а на 24 април тази година Община Сливен го представи официално. Авторите на проекта - арх. Биляна Белчева и арх. Камелия Методиева от „Ателие М плюс“ (Atelier M Plus), споделиха своята визия за ревитализация на съоръжението. Методиева заяви, че е подходила с голям сантимент към проекта, тъй като самата тя е от Сливен. „Вложихме сърцето и душата си и се надявам Колодрумът да изглежда така, както сме го направили. Обектът е много важен за града и включва много нови съоръжения. В него могат да се случват събития, които липсват на града“, посочи арх. Методиева. Вижте проекта тук.

Проектът предвижда реновиране на колоездачната писта. Предвидена е и обслужваща сграда с необходимите помещения за практикуване на спорта и провеждане на международни състезания. Планира се съвместяването и на други спортове, като се изградят лекоатлетическа писта, BMX парк с извити рампи, мини футболно игрище, както и възможност за разполагане на сцени и пасивен екран за лятно кино. Предвижда се изграждане на нови 1 400 места, включително инвалидни. Направено е зониране на сградата, което включва зона вело-клуб с рецепция, зона за отдих, санитарни помещения, офисни помещения, каси, медицински кабинет, съблекални, санитарни възли. Предвидени са няколко склада за инвентар и велосипеди, асансьори, бюфет, фитнес, магазин и зона за ремонт на велосипеди, товарен вход с рампа, достъпна от бул. „Бургаско шосе“, пешеходен достъп. Ще се търси решение за осигуряване на паркоместа. Проектът предвижда изграждане на три метални козирки, като покритието им ще бъде от фотоволтаични панели.

Председателят на Управителния съвет на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов заяви, че няма забележки. „Отдавна знам за този проект и да си призная, бях скептично настроен. Но след като се запознах с него подробно, искам да ви поздравя, тъй като сте направили много детайлни проучвания и сте спазили всички изисквания на Световната федерация по колоездене. Ще могат да се провеждат мероприятия не само на регионално и национално ниво. Тук ще могат да се провеждат и международни състезания“.

Джозеф Сметс, председател на пистовата комисия на Европейската колоездачна федерация и дългогодишен изпълнителен директор на Белгийската федерация по колоездене изрази впечатлението си от напредналия етап на проекта. „Надявам се, че ще се осъществи скоро. Това ще бъде тласък за развитие на велосипедните спортове в региона. Очаквам да се видим след няколко години в Сливен, в рамките на световен шампионат“.

Бяха отправени и някои препоръки, сред които да има възможност след време съоръжението да бъде покрито и да се поставят мрежи, които да отделят спортните терени на Колодрума. Беше отправен въпрос как е предвидено да се издържа съоръжението. Кметът Стефан Радев коментира, че не очаква Колодрумът да носи големи приходи на Общината, както и с всички спортни обекти, които Общината развива. "Ако не финансираме ние, на търговски принцип няма как да се случи“, заяви градоначалникът. Според него отдаване под наем на търговските площи за заведения и магазин, както и на самата площ за концерт или фестивали с външен организатор, по-скоро ще подпомагат издръжката на съоръжението. "Ако има предложения от компания, която да го менажира, сме отворени за такива разговори“, каза Радев.

 

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция