Програмата СОФИЯ ИЗБИРА продължава през 2022 година с фокус върху ЗЕЛЕНОТО

254

Тази година в 28 училища се реализираха дейностите по обновяване на училищни тоалетни по проект „София избира децата“ 


СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и е насочена към проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Тя стартира миналата година с цел да бъдат насърчени прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината. След успешната реализация на проекта по програмата тази година, тя продължава с нов приоритет – темата за ЗЕЛЕНОТО. Това обявиха на съвместна пресконференция заместник-кметовете на София по дигитализация Генчо Керезов, по строителство инж. Ангел Джоргов и Елица Панайотова – координатор на програма „Зелена София“.  

„София беше класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“ и нашето желание е да дадем повече гласност и приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Затова фокусът ще бъде зелената тема“, каза зам.-кметът Генчо Керезов. Целта е трансформация на градските пространства, така че те да подобрят състоянието на околната среда, да насърчат устойчивото придвижване, да осигурят по-добър достъп на гражданите до места за отдих и рекреационни дейности, както и да подпомогнат запазване на биоразнообразието в града и да предложат мерки за справяне с климатичните промени, каза координаторът на програма „Зелена София“ арх. Елица Панайотова.  

Предложените проектни предложения трябва да са фокусирани върху теми като справяне с климатичните промени, запазване на биоразнообразието, увеличаване на дърветата в градска среда, зелени покриви, градско земеделие, намаляване на замърсяването на въздуха, алтернативни източници на енергия и др. Всеки гражданин, гражданска или професионална организация може да изпраща идейни предложения до 31 декември 2021 г. на sofia.izbira@sofia.bg. Повече информация за програмата и подаването на кандидатури можете да откриете тук.

Презентация с изпълнението на проекта за модернизиране на училищните тоалетни, който спечели след гласуване от гражданите и се реализира тази година, направиха арх. Ивелина Иванова и урб. Деница Шилигарска. „Училищата и местните общности показахме, че с помощта на целево финансиране от Столична община, рамка за осъществяване на ремонтните дейности и съвременни проекти от специалисти можем да създадем прекрасни условия за децата на София. Всички знаем, че това беше само първа стъпка, но важното е, че заедно показахме към какво се стремим и какво заслужават децата ни“, казаха авторите на проекта. Предвижда се дофинансиране с около 600 хил. лева за обновяване на всички останали санитарни помещения в 28-те училища. Следващите години общината ще продължи работа по училищата, чийто кандидатури са в резервен списък. 

Вижте част от обновените санитарни помещения тук  и тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%

Показаха проекта за експозиционен парк ГРАДИНАТА НА СВЕТА в Пазарджик

Показаха проекта за експозиционен парк ГРАДИНАТА НА СВЕТА в Пазарджик

Намерението на Общината е освен подобряване на физическата среда да има и образователен елемент, тъй като в градината ще бъдат засадени видове от различни държави

Нова сцена на открито в София предлага културно съдържание

Нова сцена на открито в София предлага културно съдържание

Павилионът е разположен в Княжеската градина до паметника на Съветската армия

Скулптурна композиция на Павел Койчев ще бъде поставена в езеро в Южния парк в София

Скулптурна композиция на Павел Койчев ще бъде поставена в езеро в Южния парк в София

Композицията „Водна паша“ ще бъде разположена в езерото на входа откъм ул. “Нишава“ 

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Целта на организаторите КАБ РК Хасково и САБ Дружество Хасково е създаване на зона в пешеходния център на града с акцент върху иновациите в дизайна и устойчивата архитектура

В Русе започна дългоочакваният ремонт в Парка на младежта

В Русе започна дългоочакваният ремонт в Парка на младежта

Дейностите по обновяване на едно от най-обичаните места в града стартираха на 2 август