Проучват възможни терени за бъдещата Национална детска болница в София

181

Проучването на Министерството на здравеопазването трябва да приключи до края на месеца


Снимка: МЗ

Националната стратегия за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа в България 2021-2030г. трябва да е готова до края на октомври. Част от нея включва и изграждането на Национална детска болница. „По отношение на проекта, който беше започнат преди няколко години, през миналата година бяха назначени редица проверки на компетентни органи, които тази година приключиха. Агенцията за държавна финансова инспекция заключи, че процедурата, обявена по ЗОП, е с невъзможен предмет. Причината е регулация в устройството на територията, която не позволява обектът на недовършената сграда да бъде реализиран“, обяви миналата седмица в четвъртък началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов.

„По тази причина стартирахме предпроектно проучване на възможните имоти, собственост на МЗ, намиращи се на територията на гр. София. То има за цел да установи дали министерството притежава недвижим имот, който да покрие нуждите на детската болница, като се очаква то да приключи до края на месец юли. Потенциалните недвижими имоти са в УМАБЛ „Св. Анна“, в УМБАЛ „Лозенец“, във филиал на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация, намиращ се в кв. „Овча купел“, в прилежащи имоти на УСБАЛО "Проф. Бойчо Бойчев" в кв. „Горна Баня“ и във филиал на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация в гр. Банкя“, уточни доц. Пандов.

По думите му в рамките на тази година трябва да се проведе процедура по ЗОП за изготвяне на задание за построяването на Националната детска болница. Той обясни, че заданието има за цел да даде реалните параметри на тази болница – колко легла са необходими, какви структури ще има в нея и т.н.

Доц. Пандов съобщи още, че ще бъде създаден обществен съвет, който да бъде платформа за комуникация между държавните органи и неправителствените организации по различни въпроси в сферата на детското здравеопазване, вкл. и по отношение изграждането на детска болница.  

За сравнение припомняме, че през май т.г. Общинският съвет в Бургас вече даде зелена светлина за детската болница в морския град. Идейният проект е изработен от международният екип от консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Продължава строителството на спортна база в "Люлин 6" в София

Базата ще разполага с 3 игрища за минифутбол, 3 тенис корта, съблекални и детски център

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

Старо неработещо училище в троянското село Голяма Желязна се възражда в международен център по занаяти и кулинария

На 30 септември сградата ще отвари за необичаен учебен ден, който ще запознае жителите на региона с проекта “Шарена фабрика” и предстоящото съживяване на ключови сгради в селото

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Изграждат завод за захарни изделия във Враца

Базата на новото производство ще бъде разположена на площ от 5 000 кв.м близо до заводите на "МД Електроник" и "Теклас България"

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Създават единна база данни за изоставените училища в България

Инициативата е част от проекта на българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция