Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

55

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие


Според най-новия доклад на Colliers през 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки спада от 294 млн. евро през 2022 г. на почти 221 млн. евро. Над 60% от обема се реализира през втората половина на годината, като трансакциите със спекулативни имоти и с активи, генериращи доход, са почти изравнени. Разпределението на инвестициите през 2023 г. по сектори е както следва: 42% са офисни площи, следвани от хотели (17%), търговски площи (13%), земя за строителство (13%), сгради със смесено предназначение (12%), сделките с индустриални и жилищни площи са съответно 5% и 1% от обема за годината.

Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от предходната година, а именно – 7.75%. Търсенето на индустриални и логистични площи от страна на инвеститорите продължава. Продавачите, от друга страна, не са мотивирани да продават конкретно в логистика и търговски паркове поради високата себестойност за строеж. В резултат на това нивото на възвръщаемост за този сегмент остава 7.50%. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години, а през изминалата допринасят за 87% от общия обем, което представлява петгодишен рекорд.

В Западна Европа продължава спадът на инвестиционните обеми поради увеличените лихви, както и в резултат на очакванията на купувачите за намаление на цените в комбинация с липсата на мотивирани продавачи, които да отговорят на тях. Тази тенденция достигна и България, но в значително по-малка степен, благодарение на по-ниската задлъжнялост на местно ниво, както и на традиционно по-малките инвестиционни обеми.

Развитието на инвестиционния пазар на имоти в страната ще зависи от редица фактори. Приемането на страната ни в Шенгенското пространство и включването й като пълноправен член на Споразумението, както и въвеждането на еврото са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България. Банките остават свръхликвидни с налични средства за кредитиране. Очакванията са лихвите да продължат да се движат на две скорости, а именно – ниски за покупка на жилище и по-високи – за финансиране на бизнес имоти.

Прогнозите за глобална рецесия през 2024 г. намаляват, но това остава основна опасност за местната икономика (главно като външен, „внесен шок“), въпреки че икономиката в България не показва знаци на забавяне. Colliers очаква инвеститорите да запазят интереса си към качествени имоти, дори и при евентуален спад на икономическата активност - поради високите нива на заетост и разумни нива на наеми, с изключение на сегмента на логистични площи, в който наемите през 2023 г. бяха причина за изчакване от страна на наемателите.

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти