"Реките на София" е българският финалист в наградите "Нов европейски Баухаус"

151

До 16 май може да гласувате за инициативата на фондация „Колективът“, класирана сред 1 100 кандидати


Европейската комисия обяви финалистите за второто издание на наградите „Нов европейски Баухаус“, които насърчават добрите примери в градското развитие и показват пътя към осъществяването на Зелената сделка. От 1 100 кандидатури от Европа са класирани 52-ма финалисти. Сред тях има само един от България - фондация „Колективът“ с тяхната инициатива „Реките на София“ за подобряване състоянието на реките, които минават през центъра на столицата. Тя предлага начин за решаване на натрупалите се през годините проблеми на Перловска и Владайска реки като недостъпни брегове и липса на връзка с градското пространство, замърсяване и рушене на дялания камък на коритата, който е недвижимо културно наследство.

Популярният вече едноименен фестивал „Реките на София“ (койтопредстои от 2 до 4 септември) прави временни трансформации по коритата и осигурява стълбища за достъп до речните брегове. По този начин десетки хиляди жители на София за първи път успяха да слязат на речния бряг. По време на фестивала бреговете се преобразяват и с помощта на проекти и творби на млади български архитекти, дизайнери и художници и стават активно място за спорт, отдих и култура. Целта е да се покаже, че с малък бюджет и много желание дори и най-неподдържаните места в градовете ни могат напълно да се преобразят.

Високата популярност и подкрепата за инициативата от много организации, бизнеси и хора през последните три години допринесе и за това Столична община да припознае каузата за реките като един от позитивните примери за зелена градска трансформация, цитирани в кандидатурата на София за “Зелена европейска столица” през 2021г. Проектът “Речен площад Лъвов мост” на фондация "Колективът" пък е един от четирите, които ще бъдат реализирани по инициативата „София избира зеленото“ на Столична община.

До 16 май може да разгледате всички финалисти и да подадете своя глас тук. За да подадете гласа си успешно, трябва да предоставите имейл и да изберете по един проект във всяка от категориите. Инициативата на фондация „Колективът“ е в категория Reconnecting with nature/Rivers of Sofia. Обявяването на победителите ще се състои през юни на церемония на живо в Брюксел.

ОЩЕ НОВИНИ

СО спечели проект за създаване на споделено зелено пространство в двора на 20 ОУ „Тодор Минков“

СО спечели проект за създаване на споделено зелено пространство в двора на 20 ОУ „Тодор Минков“

Проектът е по Програма „Микропроекти за климата“  на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и е на стойност 50 000 лв.

Още четири стари сгради паметници на културата се реставрират във Варна

Още четири стари сгради паметници на културата се реставрират във Варна

По инициатива на Общината над 500 обекта в града са включени в списъка на паметници на културата

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Проектът за модернизацията на пазара е на финален етап, като се запазва търговията на плодове, зеленчуци, цветя, храни и битови стоки, предвижда се голям паркинг и фермерски пазар