Четири проекта ще бъдат реализирани по инициативата СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО

306

По реда на гласуването това са пъмп трак трасе в „Младост 3“, речен площад "Лъвов мост", парк „Мокренски проход“ в район „Красно село“ и детска площадка в кв. "Факултета"


На 14 март в 23:59 ч. приключи гласуването на жителите на София за проектите, предложени по програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО” - програма на Столична община за реализация на проекти, предложени от гражданите, избрани от тях след гласуване, с което те участват при разпределението на част от средствата на бюджета.

Тази  година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.  

След приключване на гласуването и обработката на резултатите от него, в зададения бюджет от 1 000 000 лв. се вместват първите 4 проекта, събрали най-много гласове на гражданите. На първо място се класира проект № 27 „Повече колела днес, по-чист въздух утре“ - Пъмп трак трасе „София“ със 1156 гласа и бюджет 140 000 лв. за локацията в „Младост 3“. Второ място е за проект № 28 „Речен площад "Лъвов мост" със 1141 гласа и бюджет 464 100 лв. (вижте повече за проекта тук). Трето място заема проект № 25 „Изграждане на парк "Мокренски проход" в район „Красно село“ със 764 гласа и бюджет 93 929 лв. На четвърто място се класира проект № 7 „Двора“ - детска площадка и общностно "място" в кв. "Факултета" със 709 гласа и бюджет 195 000 лв..  

Четирите класирани проекта са с общ бюджет от малко над 893 000 лв., като остатъкът от 106 971 лв. ще бъде заделен като резерв за изпълнението на класираните проекти.  За разлика от миналата година, когато класираният на първо място проект “София избира децата” беше с максималния бюджет по програмата, тази година жителите на София са избрали да гласуват за проекти с по-малък бюджет, което дава възможност четири инициативи да бъдат включени за изпълнение.  

В тазгодишното издание на програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО” жителите имаха възможност да дадат своя глас за 38 проектни предложения на зелени теми на стойност до 1 млн. лв., които да бъдат включени в капиталовата програма на Столична община за 2022 г.  В самото начало на процеса по гласуване 4 проектни предложения бяха оттеглени от техния вносител и така жителите имаха възможност да дадат гласа си за останалите 34 проекта. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 уникални гласа.  

Предстои през следващата седмица проектите, събрали най-много гласове и одобрени за изпълнение, да бъдат представени на специално информационно събитие.  Разпределението на всички получени гласове може да се види в таблицата тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Общо 11 декара междублокови пространства в район "Младост" в София няма да бъдат застроени

Общо 11 декара междублокови пространства в район "Младост" в София няма да бъдат застроени

На последното си редовно заседание Столичният общински съвет прие решение, с което 18 частни имота в „Младост“ 1 и 2 стават общинска собственост и са предвидени за озеленяване и облагородяване

В парк остров "Свобода" в Пазарджик откриха "Градината на света"

В парк остров "Свобода" в Пазарджик откриха "Градината на света"

В нея са засадени растителни видове от над 20 държави

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024