Реконструират Централния кооперативен (Големия) пазар в Троян

2231

В три зони ще има места за постоянна търговия на закрито с паркова среда, площад, заведение, покрит пазар със самостоятелни щандове за открита търговия, свободна площ за открита търговия и тоалетни 


На 20 април започна реконструкцията на Централния кооперативен пазар с инвестиционен проект за ,,Естетизиране на облика на общинския пазар в град Троян и инфраструктурата - Етапно строителство’’. Целта на проекта е изграждането на съвременен пазар с цялостен нов облик, подобрени условия на обитаване и организация в два режима на работа – в пазарен и в непазарен ден, както и достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Пазарът се намира в триъгълния терен между улиците „Опълченска“ и „Г. С. Раковски“. Имотът обхваща територия с площ от 4 551 кв. м.  

Централният кооперативен (общински) или Големият пазар, както го наричат местните, е знаково място за тях, и особено в контекста на новото кръгово кръстовище в съседство, изграждащият се хипермаркет и обновената градинката пред киното. С малко намеси по съществуващата материална база и терен проектът предвижда цялостна реновация. Вече са демонтирани хаотично разпръснатите павилиони, като премахването на остарялата метална конструкция и схлупената бетонна козирка е освободило пространството и ще даде възможност за възприемане на цялата композиция на пазара.

Авторският надзор ще се осъществява от фирмата, разработила идейния, техническия и работен проект – ,,АДА – Агенция Дизайн и Архитектура’’ АД – София с проектант арх. Иво Пантелеев, представлявана от изпълнителния директор архитект Радомира Дамянова. Ще се оформи нов вход, оборудван с рампа за достъп на хора в неравностойно положение.  Пространството на пазара ще бъде реорганизирано в три ясно дефинирани по функция и облик зони.

Зона 1. За постоянна търговия на закрито с масивна част и паркова среда. Съществуващата гребеновидна сграда ще бъде основно ремонтирана, а срещу нея ще се изградят две нови постройки. Между тях се формира пешеходен площад с паркова среда със зеленина, кътове с пейки и чешми. Обособяват се заведение за хранене и 11 нови търговски единици с почти еднаква квадратура от около 25 кв. м, всяка от които със собствен санитарен възел, складово пространство, работна площ за продавач и малък салон за клиенти. Всеки обект е пригоден както за продажба на готова продукция, така и за приготвяне на храна на място.  

Зона 2. В източния край по оста на пешеходния поток се разполага Покритият пазар, който оформя входа от ул. „Опълченска“. Неговото обемно-пространственото решение е характерно с трапецовидни козирки на различни във височина нива. Покритието е от профилирана ламарина и прозрачни участъци от поликарбонат за естествено осветление с обща площ от около 500 кв. м и препраща към визията на Малкия пазар. Предвижда се разполагането на нови самостоятелни щандове за открита търговия, всеки от които е оборудван с голяма експозиционна площ и място за лични вещи на продавача. Щандът е типово изделие и предоставя възможност за разместване и добавяне на нови бройки според нуждите на Пазара.  

Зона 3. В североизточния край на парцела е оставена незастроена свободна площ, на която и в момента се извършва откритата търговия на четвъртъчния пазар. Тя ще предлага два режима на работа – за пазарен ден с необходимите паркоместа за микробуси за директна продажба от място, и съответно за максимален брой паркоместа за леки автомобили в останалите дни.  В сградата на сегашната автомивка се обособяват обществени тоалетни, достъпни за хора в неравностойно положение. Предвидени са и кътове за разделно сметосъбиране с възможност за адекватното им обслужване. 

В трите зони ще има вътрешни транспортни алеи, които канализират потоците за преминаване на личните автомобили и на автомобилите за зареждане на търговските обекти, като осигуряват нормално и безконфликтно обслужване. Предвижда се цялостно изграждане на нови електрически и ВиК мрежи, които да решат проблемите от битово естество.

Снимки: Троян Експрес

Пазарът се стопанисва от дружеството „Общински пазари“ ЕООД. За изпълнител на строително-ремонтните работи е избрана фирмата ,,Евробулпроджект’’ ЕООД – София с управител Иван Иванов. Строителен надзор ще се упражнява от фирма ,,Троя Консулт’’ ЕООД – Троян с управител инж. Дилян Енкин. Проектантската и строителната фирма проектираха и изградиха преди няколко години и Малкия пазар в Троян. Финансирането на проекта е дългосрочен кредит от „Алианц Банк България“ АД.  Стойността на проекта възлиза на 2 770 284 лв. с включено ДДС. Срокът за изпълнение на дейностите е 265 календарни дни.  

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него