С още една стъпка напред се придвижи реализирането на първия участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ

152

Столичният общински съвет одобри Общината да придобие собствеността върху имоти в районите „Изгрев“ и „Слатина“ в  рамките на бъдещия проект


Проектът ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ (чиято подробно канцепция беше представена официално на 15 ноември) цели създаването на 30-километров линеен парк в София, който ще свърже повече от 30 квартала с велосипеден и пешеходен маршрут и ще създаде връзка между много паркове в града, както и спортни, културни, бизнес и развлекателни съоръжения за повишаване пешеходната и велосипедната им достъпност. Рингът ще се използва за алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, както и за културни, спортни и образователни мероприятия.

Проектът предвижда линейният парк да премине през жилищни квартали („Разсадника“, „Красна поляна“, „Лозенец“, „Изток“, „Гео Милев“, „Сухата река“, „Левски“, „Орландовци“, „Надежда“, „Света Троица“ и други), бивши производствени зони (НПЗ „Захарна фабрика“, НПЗ „Орион“, НПЗ „Средец“ и НПЗ „Хаджи Димитър“), производствени зони (Задгаров комплекс - ТЕЦ София, Военна рампа), гарови комплекси и паркове. Първият участък от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ ще свързва районите „Слатина“ и „Изгрев“, а след завършването му развитието на проекта ще продължи към район „Лозенец“.

За първия участък от ринга през 2020 г. е приет Подробен устройствен план. Имотите, попадащи в участъка, са  част от трасето на бившата жп линия. Днес Столичният общински съвет одобри Столична община да придобие от държавата безвъзмездно правото на собственост върху имоти в район „Изгрев“ и район „Слатина“ с обща площ от 62 205 кв.м, с предоставени права на управление на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ към Министерство на транспорта и съобщенията. Придобитите от СО имоти са:

За район „Изгрев“:

Имот с номер 2140 на бул. „Самоков“ с моментно предназначение за линии на релсов транспорт и площ 22 774 кв. м.

По протежението на булеварда Столична община придобива и следващите имоти: 3980 с площ 1019 кв. м, 3979 с площ 1754 кв. м, 3977 с площ 1220 кв. м и 3976 с площ 4280 кв. м.

Следва имот 3954 при гара Пионер с моментно предназначение за железопътна гара и спирка с площ 656 кв. м, заедно с имотите под него: 3931 с площ 7299 кв. м и 3932 с площ 2193 кв. м.

За район „Слатина“:

Столична община ще придобие терен 1518 с моментно предназначение за движение и транспорт с площ 8457 кв. м, който стига до бул. „Асен Йорданов“.  

Придобитите имоти продължават след пресичането на бул. „Асен Йорданов“: 611 при Комплекс на БАН при IV км с моментно предназначение за движение и транспорт с площ 2772 кв. м, успоредният на него имот 453 с площ 5546 кв. м и имотът покрай Спортна зала „Арена София“ с номер 452 с площ 6589 кв. м.

За част от имотите са изработени проекти за изменение на кадастралната карата и регистри. След решение на Министерския съвет кметът на Столична община трябва да сключи договор с Областния управител за безвъзмездно придобиване на правото на собственост на имотите, а кметовете на районите „Изгрев“ и „Слатина“ - да съставят актове за публична общинска собственост. Целта е веднага след това да започне процедурата за избор на изпълнител, като се очаква изпълнението на първата отсечка от ЗЕЛЕНИЯ РИНГ НА СОФИЯ да стартира през пролетта.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Обявиха поръчка за изграждането на предвидените две нови метростанции в столичния "Люлин"

Ще бъде разширен булевард "Царица Йоанна" и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея по протежението му

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност