Schüco и Jansen с актуални решения за устойчиво строителство на световното изложение BAU 2023 в Мюнхен

262

 Събитието ще се проведе от 17 до 22 април


BAU 2023 - водещото световно изложение за архитектура, материали и системи, се завръща на място в Мюнхен за първи път от 2019 г. насам. Фокусът тази година е върху възможностите за реализиране на благоприятно за климата и ориентирано към бъдещето строителство.

Изложението BAU, което се провежда на всеки две години, е едно от най-големите в Германия и най-важното за строителната индустрия. Като водещ международен панаир за архитектура, материали и системи то предлага междусекторен обмен за всички, които участват в планирането, строителството и проектирането на сгради. BAU 2023 представя конкретни решения и перспективи за бъдещето на бранша и по този начин е важна платформа за информация и вдъхновение. В 19 зали с обща площ от 200 000 кв. м международните изложители отново ще покажат най-новите си продукти и услуги.

Тази година BAU 2023 е посветен на петте водещи теми: „Предизвикателствата, произтичащи от климатичните промени“, „Бъдещето на жилищното строителство“, „Ресурсите и рециклирането“, „Дигиталната трансформация“, „Модулно сглобяемо строителство“. Особено засилващите се климатични промени оказват значително влияние върху строителната индустрия и налагат нови подходи и концепции. Един от въпросите, които ще бъдат разгледани на BAU, е как сградите и градовете могат да станат по-устойчиви на екстремни метеорологични условия. Ще бъдат представени иновативни решения за екологично, щадящо и съобразено с климата строителство и планиране. Основните теми на BAU са насочени към актуалните предизвикателства и проблеми на строителния бранш, като например дигитализацията, енергийния преход и недостига на ресурси.

ALUKÖNIGSTAHL съвместно с Schüco и Jansen разглеждат устойчивостта като цялостно предизвикателство, като задължение и движеща сила едновременно, и се фокусират върху нуждите на своите клиенти. На тази основа се разработват продукти, които активно допринасят за устойчивото строителство.

Апликационната фасадна конструкция с дървена подконструкция Schüco AOC.TI (Add-On-Construction, Timber) обслужва желанието за по-широко използване на възобновяемия ресурс дървесина и в същото време съчетава иновативна технология и максимална свобода на проектиране за съвременната архитектура. Конструкцията със сребърен сертификат според програмата Cradle to Cradle Certified® Products позволява едновременно висока носимоспособност при малка видима ширина на профилите.

Стоманата от своя страна е естествен и възобновяем строителен материал. Нейната висока носеща способност при малки размери спестява материал, намалява строителния обем и експлоатационните разходи. Стоманените системи от Jansen са трайни и запазват стойността си. Веднъж произведена, стоманата може да се рециклира в края на полезния си жизнен цикъл. По този начин строителството със стоманени системи има значителен принос за опазването на околната среда и климата.

В областта за сигурността е представена цялостната продуктова гама за защита от проникване и разбиване, от огън и дим, както и от куршуми и експлозии. Конструкциите с висока степен на сигурност на SÄLZER предлагат максимална защита срещу взлом, проникване на куршум и експлозия - дори в комбинация и с видима ширина на профила само 60 мм. Интегрираните в профила тествани и сертифицирани компоненти за висока сигурност, напълно невидими отвън, и съответното остъкляване, предлагат устойчивост на взлом до RC 5, устойчивост на куршум до FB7-NS и максимална защита срещу експлозия.

По темата за дигитализацията в строителния сектор Schüco отново е новатор. С интелигентните мрежови и дигитални продукти сградната обвивка се превръща в интелигентен интерфейс между вътрешността и външността: например чрез системите за вентилация и управление на сградата, чрез отлични системи за контрол на достъпа и комуникация с вратите.

Няма как да не бъдат споменати и системите за плъзгане с повдигане, както и фасадите със свободна форма за висока степен на свобода на дизайна. Безрамковата панорамна плъзгаща се система Schüco AS PD 75.HI с безбариерен праг е най-новото попълнение в продуктовата гама. С натискане на бутон подвижното крило се повдига от пода, автоматично се премества встрани и се разкрива нулевия праг за лесен и удобен преход. Профилите за каса са интегрирани в стената, тавана и пода - при ръчните системи профилната дръжка е вградена в стената. Друг акцент е новата платформа тип хармоника Schüco AS FD с конструктивна дълбочина 75 мм или 90 мм - с видима широчина на профилите 90 мм и клас на водоплътност до Е750.

Тези и още много новости предстоят да бъдат представени от Schüco и Jansen на изложението през април.

ОЩЕ НОВИНИ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Нов стандарт за инсталации за пастообразни продукти е внедрен в БАУМИТ БЪЛГАРИЯ

Целта е да се постигне по-добър контрол на качеството, да се подобрят условията на труд, да се повиши производителността и да се намалят разходите

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Шоурумът на ЕТЕМ в Пловдив получи престижна награда DIBLA DESIGN AWARDS

Отличията за интериорен и продуктов дизайн са авторитетна оценка за професионализъм и талант

Новите PVC системи FocusIng и Perfect от Schüco бяха представени на Fensterbau Frontale 2024

Новите PVC системи FocusIng и Perfect от Schüco бяха представени на Fensterbau Frontale 2024

Изложението се проведе между 19 и 22 март в Нюрнберг, Германия

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март