Стабилизирането на световния пазар на недвижими имоти се очаква от средата на 2023 г.

61

Инвеститорите могат да очакват големи разминавания в начина, по който ще протече възстановяването в различните сектори и пазари през тази година, смятат участвалите в проучване на Colliers за целите на доклада „2023 Global Investor Outlook“


След една променлива година, изпълнена с геополитическо напрежение, икономически сътресения и неравномерна монетарна политика, Colliers прогнозира процесът на стабилизиране на световния пазар на недвижими имоти да се затвърди до средата на 2023 г. Въпреки че в някои страни като Великобритания и САЩ вече се наблюдава бързо възстановяване на цените, това не важи за всички.

"Пазарите на недвижими имоти представляват солидна дългосрочна инвестиция и източник на доходи, когато ценовите нива са по-ясни. Локалните събития и макроикономическите фактори все още имат потенциал да нарушат положителната инерция. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за влошаване преди подобрение в пазари, които са податливи на по-нататъшни сътресения", казва Тони Хорел, ръководител на отдел "Глобални капиталови пазари". "Очакваме инвестиционната активност да се засили, когато централните банки прекратят повишаването на лихвените проценти и настъпи по-голяма икономическа сигурност. Междувременно инвеститорите ще продължат да търсят изгодни сделки, като за целта ще бъдат привлечени значителни средства."

Цената на дълга и цената/доставките на енергия са най-големите притеснения за инвеститорите в ЕМЕА

Участниците в проучването на Colliers споделят, че цената на дълга е била голямото им  притеснение, като 78% заявяват, че тя ще повлияе негативно на стратегията им за 2023 г. Допълнително 63% са заявили, че наличието на дълг ще има негативно въздействие. Тези отговори са в съответствие с нагласите на инвеститорите в други глобални региони – Азиатско-тихоокеанския и Северна и Южна Америка.

При разглеждането на по-широки макрофактори регионът на Европа, Близкия изток и Африка се откроява, когато става въпрос за опасения относно разходите за енергия/предлагането: 78% от инвеститорите в региона на ЕМЕА посочват доставките/разходите за енергия като основен проблем. Други ключови притеснения са нарастващото геополитическо напрежение – за 72% от респондентите и колебанията на валутните курсове (61%).

Ликвидност и устойчивост - двигател на възможности

Преходът към по-високи лихвени проценти ще продължи да оказва негативно влияние върху стойността на капитала, което ще доведе до известни затруднения през 2023 г., особено за неключови активи. Наблюдава се ускоряване на опортюнистичното набиране на капитал, което показва фокус върху търсенето на възможности в условията на настоящото пренастройване, които включват:

  • Фондове за недвижими имоти от затворен тип, които приближават ликвидация.
  • Инвеститорите може да се окажат в затруднено положение, когато става въпрос за рефинансиране. В тази връзка все повече инвеститори проучват решения като мецанин дълг, мостови заеми и проектно финансиране.
  • Листвани на борсата фондове като REITS и строителни предприемачи, които продължават да се търгуват с отстъпки спрямо нетната стойност на активите, което създава възможности за придобиване на облигации и преобразуване в собствен капитал, влагане на капитал в съществуващи структури или в някои случаи приватизация.

Люк Доусън, управляващ директор, EMEA Cross Border Capital Markets, Colliers, заявява: "Отстъпките спрямо NAV (нетната стойност на активите) в регистрирания сектор остават високи, като предстои да видим как частни капиталови и подобни инвеститори се възползват от този арбитраж. Очакваме в Европа да се случат селективни сценарии на де-листване, при които инвеститорите ще придобият контролен дял в REITs и след това ще бъдат свалени от борсите."

ESG е основен фактор при избора на инвестиции

В по-широк план критериите за екология, социална сфера и управление (ESG) продължават да бъдат ключов фактор при вземането на решения от инвеститорите. В предишния доклад на Colliers за глобалните инвеститорски перспективи през 2022 г. само 10% от анкетираните инвеститори са имали стратегия, която включва съображения, свързани с ESG. През 2023 г. този дял е нараснал до 17%, като 45% от анкетираните искат да се освободят от до 20% от съществуващия си портфейл през следващите пет години.

"В отговор на предпочитанията на наемателите, нарастващите регулаторни изисквания и увеличаващите се разходи за експлоатация на активите, тази година инвеститорите преосмислят какво е стойностно (ценно/важно) и поставят по-голям акцент върху редица ESG фактори. Съществуват както очаквания, така и повече доказателства, че активите със силни характеристики на устойчивост могат да получат премия, а тези, които нямат, ще намалят значително стойността си", казва Деймиън Харингтън, мениджър проучвания за глобалните капиталови пазари и EMEA. "Ще бъде интересно да се види как точно ще се разпредели капиталът в капиталовия пакет по отношение на рефинансирането, модернизирането на активите, новото строителство или продажбата", допълва той.

Ключовите активи преобладават

Пазарната волатилност накара инвеститорите да се съсредоточат върху фундаменталните фактори и дефанзивните стратегии. В трите региона трите най-предпочитани от инвеститорите сектори за 2023 г. са офиси (60%), индустриални и логистични площи (60%) и многофамилни сгради/BTR (жилищни сгради за наем) - 48%. В Европа, Близкия изток и Африка офисите са водещи при избора на инвеститорите. Докато ключовите активи в утвърдени по-големи градове в ЕМЕА са предпочитани от инвеститорите (55%). Само 7% заявяват, че градовете от второ и трето ниво ще бъдат техният първи избор. И все пак 39% от респондентите споделят, че биха изградили портфейлите си така, че да включват комбинация от локации от първо, второ и трето ниво, което отразява разбирането, че може да се наложи да бъдат търсени възможности в различни европейски градове.

Нарастващи разходи и предстоящи предизвикателства

Анкетираните инвеститори посочват лихвените проценти (88%), инфлацията (74%) и прекъсването на веригата за доставки (68%) като основни макропредизвикателства за 2023 г.. Освен това текущата инфлация и лихвените проценти стимулират увеличаването на оперативните и строителните разходи, които вече са значителни поради проблемите във веригите на доставки и повишаването на цените на електроенергията. В световен мащаб 85% от инвеститорите заявяват, че нарастващите разходи за строителство ще окажат най-негативно влияние върху способността им да изпълняват инвестиционните си стратегии, следвани от по-високите оперативни разходи (77%).

"Управлението на множеството нарастващи разходи, които оказват влияние върху недвижимите имоти, е от решаващо значение. Цената на капитала е само една част от уравнението", каза Крис Пилгрим, директор на отдел "Глобални капиталови пазари". "Опитен партньор с местна експертиза може да помогне на инвеститорите да разберат пазарните нюанси, които оказват влияние върху разходите и стойността на активите."

Доклада Global Investor Outlook 2023 може да свалите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои основен ремонт на крайбрежната алея с канализационен колектор в Обзор

Предстои основен ремонт на крайбрежната алея с канализационен колектор в Обзор

Предвижда се изграждане на нова подпорна стена, реконструкция на алейното осветление, нов парапет и подмяна на съществуващата настилка

Министърът на икономиката: Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна

Министърът на икономиката: Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна

Това заяви Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана, организирана по инициатива на кмета в отговор на протеста срещу изграждането на новото съоръжение

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда, а чрез пробиви през няколко етажа се ослънчава и проветрява вътрешния двор

Изложението на едрогабаритните строителни машини АТЕСТ Експо ще се проведе в края на март

Изложението на едрогабаритните строителни машини АТЕСТ Експо ще се проведе в края на март

Отново в сътрудничество с Архитектурно-строителната седмица в Интер Експо Център се създава международна бизнес платформа

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Откриха нова производствена сграда в Панагюрище

Тя отговаря на всички стандарти в оптичното производство