Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

468

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести


Снимка: Община Добрич

Според администрацията, в момента в централната пешеходна зона в частта от Стара къща до хотел „Добруджа“ има 194 дървета, като след ремонта те ще бъдат 262. Съществуващите зелени площи сега са 4 385 кв.м, а след ремонта ще бъдат 5 028 кв.м.

Според Общината, ще бъдат премахнати само липи, които не се намират в градинки. Всички липи и други дървета в градинки ще бъдат запазени. Премахнатите липи ще бъдат заменени с полски клен, като размерите на новите дървета ще са между 3.5 и 5 метра.

16 дървета ще бъдат преместени, защото са здрави и позволяват да бъдат поставени на нови места, коментират още от администрацията, като обясняват, че липите, които преди почти 50 години са засадени в настилката, се премахват, защото този дървесен вид не е подходящ за градски условия. Освен това кореновата им система е увредена от ремонта през 2011 година, а част от тях са засадени много близо до сградите.

Сега ще бъде изградена поливна система, която в момента липсва. Ще се направи нова дъждовна канализация, съобразена с наклоните, за да не се допускат проблеми с отводняването. Ще се изгради ново електрическо трасе за осветлението, ще се трасира и канал за видеонаблюдението, като всичко това ще се съобрази с дървесните видове, за да преминават безопасно и съобразено с проекта, казват още от Общината.

Снимка: „Пронюз“- Добрич

Преди дни граждани на Добрич излязоха на протест срещу премахването на липите в централната градска част. Преди това Граждански инициативен комитет „За Дърветата – живата памет на град Добрич“ опита да оспори в съда разрешението за строеж от 29.05.2023 г., издадено от главния архитект на Добрич за ремонта на централната пешеходна зона. Административният съд обаче остави жалбата без разглеждане и прекрати производството по делото.

През 2022 година Общината проведе международен архитектурен конкурс за идеен проект за обновяване на централната градска част. Първото място беше спечелено от Обединение Place.make – Design Group Studio, но те отпаднаха в обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект във фази „техническа“ и „работна“. Дейността беше възложена на Проектантско бюро „Албена“ ООД, което беше класирано на трето място в конкурса. Решението на Общината беше обжалвано от Обединението пред Комисията за защита на конкуренцията, но тя остави жалбата без уважение и потвърди законосъобразността на проведената процедура.

Проектът на Place.make – Design Group Studio получи Специална награда в категорията "Проекти - обекти за обществено ползване" в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Готов е комплексът от спортни игрища в кв. "Лъджа" в Ивайловград

Готов е комплексът от спортни игрища в кв. "Лъджа" в Ивайловград

Той разполага с 3 терена за 4 вида спорт: футбол, баскетбол, волейбол и тенис на корт

До дни отварят новите игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито в "Меден рудник" в Бургас

До дни отварят новите игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито в "Меден рудник" в Бургас

Общината издаде акт 16 за втория етап от благоустрояването на мястото, където преди имаше блато