Стартира строежът на новия корпус към детска градина "Славейкова поляна" в кв. "Лозенец" по проект на "Мечкуеви Архитекти"

870

Предвижда се нова двуетажна сграда с топла връзка към съществуващата, с физкултурно-музикален салон и помещения за 2 градински групи, както и реновиран двор с нови площадки за игра и облагородени 2 200 кв.м зелени площи 


Ще бъде изградена сграда с площ от 563,78 м2 и РЗП 1 173,89 м2. Тя е проектирана на два етажа, с частично вкопан партер и с топла връзка към съществуващата сграда на ДГ №141 „Славейкова поляна“. На партерно ниво са предвидени фоайе и стълба, физкултурно-музикален салон с преддверие, санитарен възел с тоалетна, тоалетна за хора с увреждания, две складови помещения, чистачно, две помещения за администрация със санитарен възел към тях, изолационно помещение със собствен санитарен възел, техническо помещение и преддверие. На ниво етаж са предвидени: фоайе и стълба, топла връзка, склад за пране, както и по две от следните помещения за всяка от двете нови градински групи: преддверие и гардероб, помещение за почивка на персонала с преддверие, тоалетна и душ, офис разливане, хранилище, санитарен възел, занималня и спалня. Вижте повече за архитектурния проект тук.

По проекта на "Мечкуеви Архитекти", избрани след обществена поръчка, сградата е ситуирана в северозападната част на имота. Автомобилният и пешеходният подход са осигурени от прилежащата към имота улица. Основният вход на сградата е предвиден от север. За подсигуряване на допълнителните две групи са предвидени две паркоместа в границите на имота.

Проектът предвижда обновяване на части от оградата, премахване и изграждане наново на части от нея. По част от границата на имота се предвижда изцяло подмяна на съществуващата ограда, включително нов бетонов цокъл и нови ажурни метални пана. В друга част на имота се предвижда нов бетонов цокъл и запазване на съществуващите ажурни метални пана. На северната граница проектът предвижда обновяване на оградата само в частта на новата сграда - там ще има нови ажурни метални врати за пешеходен и за автомобилен достъп, частично премахване на бетоновия цокъл и изграждане на нов, както и изграждане на бетонови колони.

За осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение са предвидени следните мерки: от достъпните места за паркиране е осигурен достъпен маршрут до сградата; към входа на сградата е осигурен достъпен маршрут; след влизане в сградата е устроено входно преддверие във светла широчина минимум 1,50 м; за вертикална комуникация в сградата са осигурени стъпала и подемна платформа, като височината на стъпалата не надвишава 17 см; осигурени са достъпни коридори с широчина минимум 90 см; за лица в неравностойно положение е предвиден санитарен възел.

В сградата са предвидени пожароизвестителна инсталация, СОТ, видеонаблюдение, разширение на съществуващата сградна инсталация (захранвана от ТЕЦ), както и допълнителна отоплителна и охладителна инсталация с термопомпа въздух-вода. Предвидени са всмукателни вентилационни инсталации за санитарно-битовите помещения, както и вентилация с рекуперация на част от помещенията в сградата.

В двора ще бъде подновен тревният килим, а тъй като наличната храстова растителност е от опасни за здравословното състояние на децата видове, се препоръчва нейното премахване. В имота има 82 дървета с добро общо състояние, но тези, попадащи в строителното петно, или в лошо състояние (14 дървета) се предвиждат за премахване. В паркоустройственото решение са търсени стилни и изискани, добре композирани паркови площи, обогатени с акценти от различни видове растения. В хоризонтален план е предложена нова тревна покривка, а във вертикален план - растителни акценти от дървесно-храстови групи от видове с добри естетически качества.

В композиционно отношение проектът предлага решение, което включва внасяне на ефектна растителност в зелените площи с цел да се постигне уют и колорит в екстериора и е проектиран жив плет от форзиция, който да служи като естествена преграда между съседните имоти и двора на градината, както и площадките за игра, отделяйки ги една от друга.

За изпълнител на дейностите изграждане, обзавеждане и оборудване на разширението на детската градина е избрано „БМ-ГРУП-ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД. Новата сграда ще бъде готова да посрещне децата през есента на 2024 г.  

Очаква се разширението и на детска градина №193 „Славейче” на ул. „Капитан Тодор Ночев“ 30 в район „Лозенец“ по проект на "7561 Архитекти". Наскоро по техен проект беше открита надстройката на новата сграда на детска градина „Лозичка“.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Сигурността в световен мащаб е решаващ фактор за инвестициите в пазара на недвижими имоти

Сигурността в световен мащаб е решаващ фактор за инвестициите в пазара на недвижими имоти

Около това се обединиха българските и международни лектори на Първата национална конференция на Realto Group, която събра 500 професионалисти от сферата на недвижимите имоти в София

Близо 120 000 квадратни метра тротоари са ремонтирани от началото на годината в София

Близо 120 000 квадратни метра тротоари са ремонтирани от началото на годината в София

Строителните дейности продължават, като към 25 октомври са възложени за изпълнение още над 133 000 м2

МРРБ отбеляза празника на строителя с конкурс за ученици от професионалните гимназии в страната

МРРБ отбеляза празника на строителя с конкурс за ученици от професионалните гимназии в страната

Събитието се организира за първи път и цели да насърчи креативността и иновативното мислене на младите хора

Камарата на строителите връчи годишните си награди

Камарата на строителите връчи годишните си награди

Събитието се проведе традиционно по повод Деня на строителя - 26 октомври

Община Велико Търново и УАСГ обединяват усилия за опазването на културното наследство

Община Велико Търново и УАСГ обединяват усилия за опазването на културното наследство

Проект за реставрация на портата на Преображенския манастир е във фокуса на партньорството