Съдът оправда собствениците на полуразрушения тютюнев склад в Пловдив

861

Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението.


Пловдивският Окръжен призна за невинни собствениците на фирма "Одрин 8" Георги Бранеков и Александър Николич по делото за полуразрушения през март 2016 г. тютюнев склад на ул. "Одрин" №8, съобщи "Под тепето". Двамата бяха обвинени в незаконни строителни дейности в имот, обявен за паметник на културата, както и че са ползвали преправен официален документ, за да съборят сградата на "Ориент табако". От Окръжния съд в Пловдив съобщиха, че Бранеков и Николич са оправдани, защото сградата няма статут на единична недвижима културна ценност. Обвиненията в документни престъпления пък са отпаднали заради изтекла давност.

 

Според "Под тепето" на базата на представените в съдебната зала доказателства било прието, че тютюневият склад не е бил деклариран като единичен паметник на културата и не е попадал в групов паметник към момента на събарянето му, както и че постройката няма защитен статут в момента. Изнесените в хода на процеса данни показвали, че през 2014 г. държавата е имала намерение да започне процедура по деклариране на сградата за паметник на културата, но пътят технически не бил извървян до края.

 

Съдът наложи забрана върху дейностите за пълно събаряне на складовете, а собствениците обжалваха. Намеренията на фирмата бяха да построи на мястото многофункционална сграда.

ОЩЕ НОВИНИ

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Комплекс 203 Residence в подножието на Витоша е почти завършен

Проектанти са „Ателие Серафимов Архитекти“, а изпълнител – „Главболгарстрой“

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Немски стандарт с традиция - нoв зaвoд в Kюcтeндил

Проектът включва производствена база и склад с прилежаща към тях административно-битова част

BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

BS_257 - различен прочит на съвременната местна архитектура

Проектът използва идеята на традиционната къща, комбинираща камък и дърво, и се стреми към красотата в простотата на селското битие, пречупено през призмата на градската ексцентричност

Дзен градините - архитектура и природа в едно

Дзен градините - архитектура и природа в едно

Те вадят на показ душата на елементите, което вълнува хората и подобрява тяхното емоционално и физическо състояние, казва Шунмьо Масуно - университетски преподавател, дзен монах, дизайнер на градини и автор на книги за водене на простичък живот

Семейна къща в Пловдив, напомняща кораб

Семейна къща в Пловдив, напомняща кораб

Голяма част от фасадите са изпълнени с кортен - патинираща стомана с повишена устойчивост срещу корозия