Търсенето на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ-13 остава стабилно през последните няколко години

123

Това показва последния доклад на Colliers


Общото предлагане на съвременни логистични и индустриални (ЛИ) площи в столиците на страните от ЦИЕ-131 възлиза на почти 25 млн. кв.м. и над 67 млн. кв.м. на национално равнище. Полша остава най-големият пазар в региона с фонд от над 30 млн. кв. м, което представлява приблизително 45% от общия обем в ЦИЕ-13, показва последния доклад на Colliers.

Инвестиционни тенденции в ЛИ сектор

Доминика Йедрак, директор пазарни проучвания в Colliers CEE коментира: "Наблюдава се значителен интерес към ЛИ сегмента. Инвеститорите търсят различни възможности като придобиване на земя, самостоятелни активи, големи портфейли и споразумения за продажба с обратно наемане с дългосрочен доход. Въпреки това секторът не е имунизиран срещу икономически и геополитически влияния, включително по-високи разходи за финансиране, ценови несъответствия между купувачи и продавачи и ограничена наличност на продукт. Въпреки тези предизвикателства сегментът остава ключов фокус за инвеститорите в ЦИЕ-62.

Свиване на доходността и ръст на наемите

Значителното свиване на доходността в региона на ЦИЕ-6 между 2012 и 2021 г. се дължи на слабото предлагане на продукт и засиленото търсене. Освен това наемните нива се повишиха значително, особено на най-търсените пазари с ниски стойности на незаети площи. Макар че ръстът на наемите може да се стабилизира в краткосрочен и средносрочен план, икономическият натиск ще доведе до незначителни намаления на някои пазари. Въпреки тези колебания цялостната перспектива за сегмента в разширения регион на Централна и Източна Европа остава положителна, като очакванията са за продължаващ растеж и резултати. Капиталовите стойности на квадратни метри продължават да изглеждат привлекателни в сравнение със Западна Европа.

Динамика на търсенето и предлагането в ЛИ сектор

Общото предлагане на съвременни площи за индустриални и логистични дейности на пазарите в столиците на страните от ЦИЕ-13 възлиза на почти 25 млн. кв. м и над 67 млн. кв. м на национално равнище. Въпреки различията в нивата на незаетите площи, търсенето е силно през последните години, стимулирано главно от сектори като 3PL, компании за търговия на дребно и дистрибуция. Независимо от това през 2023 г. в повечето държави се отчита спад в търсенето, който се дължи отчасти на икономически и геополитически фактори.

ESG инициативи

Силвиу Поп, директор пазарни проучвания в Colliers CEE, добавя: “ESG инициативите в ЦИЕ-6 засягат почти 90% от общия фонд от модерни индустриални и логистични площи. Страните от регионa отдавна са въвели екологични решения в сградите си. В резултат на това се появяват съоръжения с най-високи нива на устойчивост, за което свидетелстват сертификати като BREEAM и LEED. Напредъкът на всяка от държавите от ЦИЕ-6 в този аспект е различен, но при тях той е най-голям на фона на разширения състав на региона (ЦИЕ-13). Нарастващият интерес към зелените технологии и енергийната ефективност е очевиден в страните от Прибалтика, въпреки че прогресът в прилагането им варира“.

Динамика на пазара на труда в ЦИЕ-13

Пазарът на труда в ЦИЕ-13, особено в секторите на производството и логистиката, отбелязва значителни различия в заплащането между страните, като в региона на ЦИЕ-6 се наблюдава значително увеличение на възнагражденията. Този ръст се дължи на тенденцията за nearshoring и на автоматизацията на производствените процеси. Докато в производствения сектор се регистрира значителен ръст на годишна база, в логистичния той е по-скромен. Нарастващото търсене на квалифицирани кадри в областта стимулира предприятията да се разширяват и развиват по-близо до региона на Централна Европа.

Миграционни тенденции и динамика на работната сила

Значителни годишни промени в броя на мигрантите се наблюдават в няколко държави, особено в Румъния и България. Западните Балкани също са значителен източник на миграция към други европейски държави. Въпреки предизвикателствата при набирането на служители със специфични компетенции, регионът остава значителен коридор за вътрешна миграция, предоставяйки на индустриите възможности за придобиване на служители с разнообразен опит и умения. Освен това пазарите на труда все още са по-приспособими, отколкото в Западна Европа.

1Докладът обхваща България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Естония, Литва, Латвия, Албания, Хърватия, Черна гора и Словения
2ЦИЕ-6 обхваща България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам