Тази година УАСГ отбелязва своя 80-годишен юбилей

175

Кулминацията на честванията ще бъде на 9 ноември с откриване на Международна научна конференция и тържествено събрание


Снимка: Citybuild.bg

Началото на техническото образование в България е поставено през 1942 година, в разгара на Втората световна война, когато се обнародва Закон, одобрен с Указ 22 на Цар Борис III. Така се създава първото Висше техническо училище. Преди 80 години у нас са приети първите студенти по архитектура, строителство и геодезия.

През 1945 г. Висшето техническо училище се превръща в Държавна политехника. През 1953 г. се отделя като Инженерно-строителен институт (ИСИ), който през 1963 г. е преименуван на Висш инженерно-строителен институт (ВИСИ), а през 1977 г. - на Висш институт по архитектура и строителство (ВИАС). През 1990 г. ВИАС е преименуван на Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) по решение на Общото събрание на ВИАС, а на 21 юли 1995 г. официално е преобразуван в университет с решение на Народното събрание.   

Днес УАСГ е най-реномираният строителен университет у нас. През 2021 г. в него са приети 732 студенти.  "Гордеем се с международно признати дипломи по архитектура (Франция и RIBA – Великобритания) и инженерство (FEANI-Европа). Предлагаме обучение по уникални специалности за България: „Хидростроителство“, „Устройство и управление на земи и имоти“, „Урбанизъм“. Специалността „Хидростроителство“ е защитена и семестриалните такси се поемат от държавата. Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) осигурява възможност за обучение на нашите студенти в чужбина, което прави  УАСГ желан партньор от български и международни университети и институции", казват от УАСГ.  

Университетът по архитектура, строителство и геодезия вече 80 години създава професионалисти, които проектират и изграждат съвременния облик на България. Висшето училище предоставя образование в следните специалности: архитектура, урбанизъм, ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране, геодезия, устройство и управление на земи и имоти, строителство на сгради и съоръжение, управление в строителството, хидростроителство, водоснабдяване и канализация, транспортно строителство и инженерна екология.   
През 80-годишната му история в Университета са обучени над 35 000 архитекти, инженери и геодезисти. Практически всички сгради, заводи, централи и цялата транспортна и „водна“ инфраструктура, построени през последните 70 години, са дело на възпитаниците на УАСГ.  

На 5 май с пресконференция беше даден старт на събитията, съпътстващи юбилея. В Националния пресклуб на БТА беше подписан и договор за сътрудничество между БТА и УАСГ. Съвместното партньорство включва участието на студенти от УАСГ с идеи за обновяване сградата на БТА и околното пространство.

ОЩЕ НОВИНИ

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Архитекти от Франция, Румъния, Молдова, Украйна и България се събират в Балчик

Поводът е първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство от 26 до 29 март

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

КАБ организира "Дни на европейската регулирана професия архитект"

Събитията ще са в периода 22 март - 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в столицата

В София ще може да видите изложба на 20 архитектурни проекта срещу климатичните промени

В София ще може да видите изложба на 20 архитектурни проекта срещу климатичните промени

Проектите в изложбата на Архитектурния съвет на Европа са реализирани в 16 държави