Училище на открито откриха в Свети Влас

4226
Това е най-новият образователен проект на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов.

Учебно пространство от нов тип откриха днес в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Свети Влас. То носи името "OUT-OF-SCHOOL" и е създадено върху 200 кв.м неизползваемо дворно пространство. Проектът интерпретира слабо познатата тема в България за класна стая на открито и я обогатява чрез изнасяне под небето на основни училищни функции: учебна зона, зона за хранене, амфитеатрална зона за концерти и културни мероприятия, зона за отдих, зона за игра. 

 

 

 

 

 

"Искам да благодаря на всички родители, които ни подкрепиха в реализацията на идеята с участието си в благотворителния базар за набиране на средства. Те заедно с децата успяха да съберат 1800 лв., които вложихме. Надявам се, че и занапред ще подкрепят нашите усилия да направим училището привлекателно място за децата. Община Несебър за пореден път доказа, че за нея образованието наистина е приоритет. С цялостната си политика, отношение и с финансовата си подкрепа, отново стана наш съмишленик и партньор в реализирането на тази идея. Общата стойност на проекта е 52 хил. лв. и без помощта на общината нямаше да види бял свят", каза директорът на училището Чубрина Стефанова. 

 

 

OUT-OF-SCHOOL подтиква към експериментални методики на преподаване - например учене чрез мултисензорно преживяване, като се ангажират сетивата на обоняние, слух, вкус и зрение, или усвояване на знания посредством интердисциплинарна програма, или чрез размиване на границата между академичното обучение и творческата игра. Друг позитивен ефект на този тип проекти е създаването на връзка между училището и квартала, в който се намира. Достъпът на учениците до квартала често прераства в училищни проекти с обществена полза, които възпитават социална ангажираност и отговорност у децата. От друга страна, достъпът на жителите на квартала до класната стая и образователния процес насърчават местното доброволчество. Не на последно място ученето на открито подтиква към изследователска дейност и спомага за фундаменталното разбиране на природните процеси.

 


Проектът е разработен от арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов от иновативното студио за архитектура, интериор и инсталации - Think Forward.

 

 

 

OUT-OF-SCHOOL е четвърти образователен проект в страната на Think Forward и вторият, разработен от тях за училището в Свети Влас, който разбива каноните на традиционните училищни пространства и предоставя възможност за съвременни алтернативни образователни практики. Миналата година студиото зарадва децата в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с проекта "5 СТАИ" - многофункционално пространство, търсещо решение на проблема за детската агресия чрез канализиране на ученическата енергия в творчески и социални дейности. Тогава новата придобивка се превърна в притегателен център за ученици от всички възрастови групи.

 

Другите прекрасни проекти на студиото са FUN ROOM и Творческа стая в ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас.  

 

Редактор: Ема Димитрова