Уникални продукти показаха в Деня на италианския дизайн

106

Гостите на събитието разгледаха специално подготвена експозиция със съдействието арх. Алберто Мария Прина 


Денят на италианския дизайн 2022 се проведе вчера в Sofia Event Center в София с темата "Re-Generation, Design and new technologies for a sustainable future". Организатори на събитието са ИЧЕ-Агенция София, Италианското посолство в София и Confindustria Bulgaria в сътрудничество с Италианския културен институт. На събитието присъстваха около 350 гости, които чуха лекцията на арх. Алберто Мария Прина. Той направи кратка ретроспекция на историята на италианския дизайн и коментира развитието на дизайна в бъдеще (очаквайте подробности). Голям интерес имаше и към представеният на място италиански продуктов дизайн, произведен и предоставен от различни компании.

Zanotta Mezzadro Design by Achille and Pier Giacomo Castiglioni – 1957г. През 1970г. Zanotta пуска в производство „пружиниращата метална седалка“, метафорично наречена Mezzadro, която братята Ахил и Пиер Джакомо Кастильони проектират през 1957г. за изложбата „Форми и цветове в днешните домове“, организирана във Вила Олмо в Комо. Mezzadro е силно и ясно послание за свобода за определяне на вътрешната пространствена среда.

 

 
Zanotta Elipse Design by Patrick Jouin – 2018г. Квадратната тръбна структура от алуминиева сплав придава на стола елегантност, лекота и характер. В умишлен контраст със структурата седалката и облегалката очертават меки извити форми, за да осигурят комфорт. Характерният елемент на дизайна е дупка в средата на облегалката, която я прави лесна за захващане и се превръща във фокусна точка за виртуозност в конструкцията.

 

 
 
Moroso Husk by Marc Thorpe – 2015г. Креслото е част от колекцията M`Àfrique, която се състои от цветни мебели за eкстериорна употреба, ръчно изработени от занаятчии в Африка. Структурата се състои от стоманена рамка, оплетена с изтъкана полиетиленова корда в пъстри цветове.

 

 
Alias Design BIG FRAME by Аlberto Meda – 1987г. Стол с подлакътници, изработен от лят алуминий и PVC мрежа. Столът е част от постоянната колекция на MOMA в Ню Йорк.

 

 
Alias Design LA LEGGERA by Riccardo Blummer - 1996г. Това е стол, който през 1996 година се ражда от срещата между най-традиционния материал, какъвто е дървото, и най-лекият полиуретан, с който е изпълнена вътрешността му. Резултатът е стол с елегантна и обтекаема форма, който е впечатляващо лек. Столът е носител на престижната награда Златен компас за 1999 година. През 2009-а става част от постоянната експозиция на MOMA в Ню Йорк.

 

 
Cappellini Mr. B by Francois – 2006г. Столът е изработен от тънка метална ламарина с намачкан ефект и с пълнеж от впръскан полиуретан.

 

 
 
Cappellini Big Shadow by Marcel Wanders - 1998г. Стоящото осветително тяло съчетава визията на автора за съвременна интерпретация на класически стилове и форми с помощта на иновативни материали – полиамид и тел.

 

 
Cappellini Statuette by Lloyd Schwan – 1995г. Столът е изграден от метална структура, покрита с фибро стъкло.

 

 
Poltrona Frau ARCHIBALD by Jean-Marie Massaud - 2009г. Креслото е проектирано в първата си версия през 2009г. Тапицирано е с висококачествена естествена кожа с контрастни шевове по външните повърхности, създаващи изискана елегантност. Металната основа е с полирано покритие в сиво или черно.

 

 
Poltrona Frau MING`S HEART by Shi-Chien Lu – 2016г. Изток и запад, два свята, две визия, две философии на живота. Чистотата на линиите, перфектният израз на китайската и ориенталската духовност отеква в геометричната и кубична формалност на западната визия. Креслото е с тапицерия от висококачествен гьон, конструкция от тръбна стомана в поцинковано сиво покритие и метални крака в същия завършек като конструкцията.


 
 
Poltrona Frau ARCHIBALD – 2019г. Вдъхновен от своя емблематичен стол Archibald, носител на наградата Wallpaper Award за „Най-добър домашен дизайн“ през 2009г., Жан-Мари Масо създава още един шедьовър – стол за хранене, тапициран с висококачествена естествена кожа, с основа от масивна дървесина в два цвята и опция за въртяща се основа.

 

 
Poltrona Frau BOB by Jean-Marie Massaud - 2006г. Елегантна холна масичка в няколко размера, с централна основа от стомана в три цвята покритие и възможност за материал на плота – естествена кожа, орех, мрамор Carrara или Arabescato Venato.

 

Снимки: Citybuild 

Poltrona Frau LETIZIA by Gastone Rinaldi – 1954г. Фотьойлът олицетворява една цяла епоха. Проектиран през 1954 г. под името DU55P, Letizia е грациозно допълнение към всяка обстановка, осигурявайки нотка на изтънчена лекота. Креслото е тапицирано с висококачествена естествена кожа и има конични стоманени крачета в три финиша. Седалката е приветлива и удобна, а облегалката придобива нова еластичност.

*Очаквайте подробности от събитието Ден на италианския дизайн 2022.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

Намерението за това датира отдавна, а целта на поръчката е изготвяне на техническо задание, което да послужи за основа на архитектурен конкурс

Ученическа изложба "Архитектурата на Стара Варна" представя Домът на архитекта в града

Ученическа изложба "Архитектурата на Стара Варна" представя Домът на архитекта в града

Творбите на учениците участваха в пленера по рисуване на архитектурно наследство, който се проведе от 7 до 9 септември

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Започва конкурсът "Да украсим Бургас"

Всяка една коледна украса показва личния пример и допринася за по-добрата визия на града

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Съществуващата база е напълно преобразена, изградени са и няколко допълнителни структури

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Къщата в нюанси на бялото с гледка към морето създава светла и въздушна атмосфера и носи усещане за арт галерия