Уникални продукти показаха в Деня на италианския дизайн

134

Гостите на събитието разгледаха специално подготвена експозиция със съдействието арх. Алберто Мария Прина 


Денят на италианския дизайн 2022 се проведе вчера в Sofia Event Center в София с темата "Re-Generation, Design and new technologies for a sustainable future". Организатори на събитието са ИЧЕ-Агенция София, Италианското посолство в София и Confindustria Bulgaria в сътрудничество с Италианския културен институт. На събитието присъстваха около 350 гости, които чуха лекцията на арх. Алберто Мария Прина. Той направи кратка ретроспекция на историята на италианския дизайн и коментира развитието на дизайна в бъдеще (очаквайте подробности). Голям интерес имаше и към представеният на място италиански продуктов дизайн, произведен и предоставен от различни компании.

Zanotta Mezzadro Design by Achille and Pier Giacomo Castiglioni – 1957г. През 1970г. Zanotta пуска в производство „пружиниращата метална седалка“, метафорично наречена Mezzadro, която братята Ахил и Пиер Джакомо Кастильони проектират през 1957г. за изложбата „Форми и цветове в днешните домове“, организирана във Вила Олмо в Комо. Mezzadro е силно и ясно послание за свобода за определяне на вътрешната пространствена среда.

 

 
Zanotta Elipse Design by Patrick Jouin – 2018г. Квадратната тръбна структура от алуминиева сплав придава на стола елегантност, лекота и характер. В умишлен контраст със структурата седалката и облегалката очертават меки извити форми, за да осигурят комфорт. Характерният елемент на дизайна е дупка в средата на облегалката, която я прави лесна за захващане и се превръща във фокусна точка за виртуозност в конструкцията.

 

 
 
Moroso Husk by Marc Thorpe – 2015г. Креслото е част от колекцията M`Àfrique, която се състои от цветни мебели за eкстериорна употреба, ръчно изработени от занаятчии в Африка. Структурата се състои от стоманена рамка, оплетена с изтъкана полиетиленова корда в пъстри цветове.

 

 
Alias Design BIG FRAME by Аlberto Meda – 1987г. Стол с подлакътници, изработен от лят алуминий и PVC мрежа. Столът е част от постоянната колекция на MOMA в Ню Йорк.

 

 
Alias Design LA LEGGERA by Riccardo Blummer - 1996г. Това е стол, който през 1996 година се ражда от срещата между най-традиционния материал, какъвто е дървото, и най-лекият полиуретан, с който е изпълнена вътрешността му. Резултатът е стол с елегантна и обтекаема форма, който е впечатляващо лек. Столът е носител на престижната награда Златен компас за 1999 година. През 2009-а става част от постоянната експозиция на MOMA в Ню Йорк.

 

 
Cappellini Mr. B by Francois – 2006г. Столът е изработен от тънка метална ламарина с намачкан ефект и с пълнеж от впръскан полиуретан.

 

 
 
Cappellini Big Shadow by Marcel Wanders - 1998г. Стоящото осветително тяло съчетава визията на автора за съвременна интерпретация на класически стилове и форми с помощта на иновативни материали – полиамид и тел.

 

 
Cappellini Statuette by Lloyd Schwan – 1995г. Столът е изграден от метална структура, покрита с фибро стъкло.

 

 
Poltrona Frau ARCHIBALD by Jean-Marie Massaud - 2009г. Креслото е проектирано в първата си версия през 2009г. Тапицирано е с висококачествена естествена кожа с контрастни шевове по външните повърхности, създаващи изискана елегантност. Металната основа е с полирано покритие в сиво или черно.

 

 
Poltrona Frau MING`S HEART by Shi-Chien Lu – 2016г. Изток и запад, два свята, две визия, две философии на живота. Чистотата на линиите, перфектният израз на китайската и ориенталската духовност отеква в геометричната и кубична формалност на западната визия. Креслото е с тапицерия от висококачествен гьон, конструкция от тръбна стомана в поцинковано сиво покритие и метални крака в същия завършек като конструкцията.


 
 
Poltrona Frau ARCHIBALD – 2019г. Вдъхновен от своя емблематичен стол Archibald, носител на наградата Wallpaper Award за „Най-добър домашен дизайн“ през 2009г., Жан-Мари Масо създава още един шедьовър – стол за хранене, тапициран с висококачествена естествена кожа, с основа от масивна дървесина в два цвята и опция за въртяща се основа.

 

 
Poltrona Frau BOB by Jean-Marie Massaud - 2006г. Елегантна холна масичка в няколко размера, с централна основа от стомана в три цвята покритие и възможност за материал на плота – естествена кожа, орех, мрамор Carrara или Arabescato Venato.

 

Снимки: Citybuild 

Poltrona Frau LETIZIA by Gastone Rinaldi – 1954г. Фотьойлът олицетворява една цяла епоха. Проектиран през 1954 г. под името DU55P, Letizia е грациозно допълнение към всяка обстановка, осигурявайки нотка на изтънчена лекота. Креслото е тапицирано с висококачествена естествена кожа и има конични стоманени крачета в три финиша. Седалката е приветлива и удобна, а облегалката придобива нова еластичност.

*Очаквайте подробности от събитието Ден на италианския дизайн 2022.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предстои художествен конкурс за триизмерни информационни елементи, представящи археологията на Антична Сердика

Предвижда се изработване на макети и прототип за тактилни маркери, предназначени за вграждане в тротоарните и пътни настилки

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Близо 100 са участниците в 20-ото юбилейно издание на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Изложителите от България и чужбина ще представят над 300 регионални и световни брандове

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

В София ви очакват исторически беседи "Зад фасадите на "Париж" 1 и "Московска" 33"

В София ви очакват исторически беседи "Зад фасадите на "Париж" 1 и "Московска" 33"

Столичната община отваря централните си сгради, за да видите архитектурната красота на дома на фабриканта Киро Стефанов и старото Интендантство към Двореца