В Бургас предстои да бъде създаден енергиен кооператив, който ще инвестира средства за изграждането на соларен парк на покрива на басейн "Арена ОЗК"

173

Проектът за залата е на проф. арх. Бойко Кадинов


Снимка: parkarena.bg

Стартира пилотен проект за изграждане на енергийна общност в Бургас, който беше представен пред жители на морския град в рамките на инициативата „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия“, организирана от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Община Бургас.

Близо 410 хил. лева ще бъдат инвестирани в новия соларен парк на покрива на басейн „Арена ОЗК“. Предвидено е да бъдат монтирани 956 панела по 440 W и 4 инвертори от по 100 kW.  Повече от 80% от произведената енергия ще се ползват директно за нуждите на съоръжението, което бургазлии използват целогодишно. В проекта могат да участват всички жители на Община Бургас, които инвестират между 1000 лв. и 10 000 лв., а всеки от инвеститорите ще получи годишен дивидент в размер на 3% на база собствената си инвестиция. Контролът на енергийния кооператив ще се осъществява от всички негови членове, като всеки ще има право на един глас независимо от размера на вложената сума.

Снимка: parkarena.bg

След 10 години соларният парк ще остане собственост на Общината, която ще го използва още 15 години. Продължителността на живот е планирана да бъде до 25 години. Енергийната общност ще стане официално факт след като предложението за нейното създаване бъде гласувано и прието от Общинския съвет. След това ще бъде представен договор за участие в кооператива.

Снимка: parkarena.bg

„Проектът не носи почти никакъв риск, тъй като Общината се ангажира да изкупува произведената енергия на фиксирани цени“, подчерта Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. „Финансовите показатели на проекта са атрактивни, но целта му не е да ни направи богати финансово, а да ни направи по-богати като общество, защото инвестицията в зелена енергия е инвестиция в бъдещето на жителите на град Бургас“, каза той и допълни, че в Габрово вече са реализирали проект за енергийна общност.

Снимка: ЕнЕфект

„Парк Арена ОЗК“ в комплекс „Славейков“ в Бургас беше открит през 2018 година по проект на „Братя Кадинови“. Наскоро по време на лекция за "зелената архитектура" проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов заяви, че се надява плувният комплекс да получи своята първоначално проектирана „зелена“ черупка.

Визуализация: "Братя Кадинови"

Събитието в Бургас продължи три дни, в рамките на които специалисти демонстрираха възможностите за инсталиране на собствени фотоволтаични системи, както и софтуери за управление на енергията. Представени бяха и методи за създаване на детайлни карти на региони в България с помощта на дронове. Беше направена демонстрация на нови софтуерни инструменти, които ще подпомагат строителните специалисти при обновяването на сградите.

В рамките на конференцията бяха показани и най-новите строителни материали и технологии в строителния сектор. Във връзка с проекта BUILDUPSkills бяха обсъдени професионалното образование и нуждата от кадри в сектора и бяха проведени серия от обучения за проектанти, посветени на въвеждането на съвременните подходи за постигане на оптимална енергийна ефективност в строителната практика.

Конференцията събра професионалисти, специалисти и граждани, които споделиха интерес към иновациите в областта на зелената енергия, като така събитието създаде възможност за обмен на знания, идеи и вдъхновение. Зелената енергия е ключов фактор за устойчивото бъдеще на планетата, а Дните на енергийната ефективност и зелената енергия напомниха на жителите на Бургас за неотложната необходимост да инвестират в нея.

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово