Зеленият коридор на здравето в столичния район "Надежда" ще е готов до края на ноември

154

В обхвата на проекта предстои засаждане на допълнителна растителност, както и поредица от събития за жителите на района


Изграждането на Зеления коридор на здравето стартира в края на юли. Пешеходният маршрут от над 2 килеометра ще свърже метростанция „Хан Кубрат“ при парк „Надежда“ със Северен парк с поредица от природосъобразни намеси в обществените пространства, осигуряващи по-качествена среда на обитаване за жителите на кварталите „Толстой“, „Свобода“ и „Надежда“ 2. Коридорът освен пешеходна връзка между двата има и кътове за почивка и прекарване на свободното време - амфитеатър, детски площадки, спортно съоръжение. В проекта се използват изцяло екологични материали. Амфитеатърът е изпълнен от габиони с  речен камък и дървено покритие, а алеите ще бъдат изпълнени със сипица, за да не се запечатва почвата. Детските площадки се изпълняват от дърво.

В зона ,,Жива вода“ са излети основите на училищната оранжерия с класна стая, която ще бъде отоплявана с минерална вода от извора в двора на 15. СУ ,,Адам Мицкевич“. Предстои полагане на тръбите за водопровода и изграждане на същинската конструкция на оранжерията. В рамките на международния проект се предвижда още изграждане на покрит плувен басейн до 15 СУ в ж.к. "Надежда". В тази връзка се проведе студентският конкурс „Жива вода“. На първо място беше класиран проектът на Магдалена Терзийска и Валентин Филипов – специалност „Архитектура“ в УАСГ. Финалната фаза беше определяне на награда от името на жителите, като идейните проекти ще послужат за основа за бъдещо строителство. На този етап обаче няма осигурено финансиране за изграждането на минерален басейн и неговата реализация тепърва предстои.

В следващите дни предстои подмяната на пешеходния мост при парк ,,Надежда“ с нов по-широк. В зона ,,Зелен площад“ се работи активно по амфитеатъра и полагането на настилка за парковите алеи. Предстои поставянето на градско обзавеждане, кошчета за отпадъци и осветителни тела. В зона ,,Енергия за здраве“ са готови основите за комбинираните спортни игрища, предстои полагане на специална настилка. В момента протича и монтаж на новите съоръжения за игра на съществуващата детска площадка в зоната. В зона ,,Съвмясто“ тече изграждането на предвидения екопаркинг и алеите към Северен парк.

Снимки: Проект УРБиНАТ

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца