Избраха победителите в студентския конкурс за идеи за комплекс с покрит плувен басейн до 15 СУ в ж.к. "Надежда" в София

308

Първото място е за Магдалена Терзийска и Валентин Филипов – специалност „Архитектура“ в УАСГ


Обявяването на архитектурно-градоустройствения студентски конкурс ЖИВА ВОДА за идеи е свързано с възможност за изграждане на учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн в открито публично пространство в непосредствена близост до 15 СУ „Адам Мицкевич“ в ж.к. Надежда в София. Комплексът е част от функционалната и пространствена концепция, развита в рамките на проект УРБиНАТ - за градско планиране, базирано върху природосъобразни подходи и осъществявано с активното участие на общностите. Целта на конкурса е да се откроят творчески идеи за пространствено интегриране на темите за минералната вода, здравето и общността. Представените в конкурса разработки ще бъдат проучени и анализирани в процеса на обсъждане и подготовка на задание за проектиране.

Конкурсните разработки бяха оценени от международно жури, включващо представители на българските участници в проект УРБиНАТ - Столична община, УАСГ, администрацията и местната общност на район „Надежда“, както и на чуждестранни партньори по проекта. Конкурсната територия с обща площ 6,3 дка е разположена между 15 СУ „Адам Мицкевич“ и 115 ДГ "Осми март".  Конкурсните предложения трябваше да представят идеи за цялостно благоустройствено решение за територията и сградата на плувния комплекс.

Първото място спечелиха Магдалена Терзийска и Валентин Филипов – специалност „Архитектура“ в УАСГ. Те ще получат 3 000 лв. и ще имат възможност да представят проекта си в Брюксел между 26 и 28 септември.

На второ място е класирана Ралица Иванова – специалност „Архитектура“ във ВСУ "Любен Каравелов". Тя ще получи парична награда от 2 000 лв.

Третото място е за Станислав Устуянов – специалност „Архитектура“ в УАСГ, а неговата награда е 1 000 лв.

Ще бъде дадена още една награда - от жителите на кв. „Надежда“, която е в размер на 2 000 лв. Всички конкурсни предложения може да видите в сайта на конкурса. Те ще бъдат представени на изложба в столичния район този месец. Награждаването ще се проведе в началото на октомври.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция