Вижте архитектурната концепция за най-големия мол в Пловдив

952

Очаква се изграждането на търговско-развлекателния комплекс в района на бившата Сточна гара (обновена)


Строителството на търговския център с работно название Promenada Маll Plovdiv e пред своя старт. Инвеститор е NEPI Rockcastle. Автор на архитектурната концепция е румънското студио НВ Design (вижте видео тук), като партньор от българска страна е АДС ЕООД | Architectural Design Studio. Общата РЗП на търговския комплекс ще е 157 хил. кв.м, а 57.7 хил. от тях ще са отдаваемата площ.

Предвижда се сграда с търговски обекти от различно предназначение. За достигане до паркингите в сградата са предвидени три основни точки с входове и изходи – към бул. „Христо Ботев“, към бул. „Найчо Цанов“ и към обслужващата улица от юг.

Предвидено е зареждане с товарен транспорт, за което също са определени две основни точки  - от страната на бул. „Христо Ботев“ и от юг към новата улица. За двете точки също са проектирани входове и изходи.

Предвижда се озеленяване и парково пространство в източната част. Според документацията, подадена в РИОСВ Пловдив, сградата ще съдържа едно подземно, едно приземно ниво, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и паркинг.

На подземното ниво е предвидена смесена функция, като част от етажа е зает от паркинг за автомобили, както и търговски обекти на основни търговски вериги. Предвидено е място за голям хранителен хипермаркет в източната част на етажа, както и два търговски коридора с магазини за промишлени стоки.

На приземното ниво ще е разположен паркинг за леки автомобили, както и зони за зареждане на обектите в търговския център. Нивото на етажа е съобразено с нивото на прилежащите улици, като достъпът до сградата е директен.

На първото търговско ниво са проектирани главни фоайета в ъглите на сградата, където са основните входове, както и главни коридори, по които са разположени търговските обекти. В източната част на етажа, с ориентация към парковото пространство от изток, е предвидено пространство за разполагане на заведения за хранене с обща зона в средата за сядане на посетителите. Между етажите са предвидени атриумни пространства за визуална комуникация.

На второто търговско ниво са проектирани главни фоайета в ъглите на сградата, както и три главни коридора, по които са разположени търговските обекти. На този етаж също са предвидени връзки с товарното зареждане през служебните коридори за всички търговски обекти. Между двата търговски етажа са предвидени атриумни пространства за визуална комуникация.

На третото ниво на сградата е разположен открит паркинг за леки автомобили, до който се достига през скоростната рампа от страната на бул. „Найчо Цанов“, както и през витата рампа от южната страна. На етажа са разположени и киносалоните, които имат връзка с второто търговско ниво и открития паркинг. Окончателното проектно решение на частта от сградата с киносалоните ще бъде предмет на отделна разработка, след избора на оператор на обекта, се казва в документацията.

На по късен етап ще се разработи и покривна конструкция за засенчване над паркоместата, с възможност върху нея да се монтира фотоволтаична централа.

Визуализации: НВ Design

Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта