Малко информация и за бъдещата Метростанция 5 от отклонението на третия метродиаметър към ж.к. "Слатина"

498

Тя ще е разположена на бул. „Асен Йорданов“ срещу зала „Арена София“


Снимка: Столична община

На 27 ноември започна изграждането на отклонението на третия метродиаметър към ж.к. „Слатина“. Новият участък е разширение на Метролиния 3 и ще минава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. За момента е предвидено да има 6 метростанции. Започва се от станции 6 и 5. Подробности за Метростанция 6 вижте тук

Втората поред станция от новия участък на третата линия е "Арена София" (предлага се и името "София Тех парк"). Станцията ще е разположена до многофункционалната спортна зала и технологичния комплекс, като изходи ще има и към двата обекта. Пероните и вестибюлите ще са разположени частично под платното на бул. „Асен Йорданов“. Станцията е решена с едно подземно ниво за пероните и едно подземно полуниво над пероните, където се разполага вестибюлът. На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под булеварда към зала „Арена София“. Към метростанцията не е предвиждано паркиране в рамките на проекта.

Разположение на метростанцията спрямо градската среда

Югоизточният вход-изход е оформен на булеварда до спирка на градския транспорт. Предвидена е възможност за изграждане на подход с ескалатори от входа-изхода на метростанцията към по-високото ниво на входа на "София Тех Парк". В близост до входовете ще има асансьор за достъп до нивото на тротоара и от нивото на входа на СТП до нивото на вестибюла. Северозападният вход-изход пред зала „Арена София“ ще е оформен към нов пешеходен подлез, преминаващ под бул. „Асен Йорданов“, като достъпът към подлеза ще е с три ескалатора и асансьор.

Напречен разрез и разположение на метростанцията спрямо градската среда

Проектната част се изпълнява от „Свеко Енергопроект“ АД. Според документацията проектант е арх. Стоян Герзилов. Станцията ще е с два странични перона, отделени от линията на метрото с автоматични плъзгащи се врати. Подовете ще са с покритие от различен вид и размер плочи от гранитогрес. Стълбищата за обществено ползване ще са с гранит. Гранитогресът или латексът по стените ще бъдат положени върху предстенна облицовка с циментови плоскости, положени върху метална конструкция от поцинковани профоли. Таваните са предимно няколко вида метални окачени. Дограмите ще са алуминиеви. Парапетите в зоните за обществен достъп ще са от неръждаема стомана със стъкло триплекс.

По първоначалния идеен проект стените на Метростанция 5 са били предвидени с гранитогрес в бели тонове с поставени декоративни елементи (наподобяващи дънна платка). Подовете във вестибюла и перона са били предвидени с гранитогресни плочи в зелени тонове, които да кореспондират на декоративните елементи по стените. Предложението е било таванът да е с облицовки в бяло с декоративни елементи в синьо и шахматно разположени осветителни тела. В преддверието пред подлеза към зала „Арена София“ пък е била предвидена „Дигитална водна завеса / екран“.

Идеен проект от 2019 година

Не е ясно какво е наложило промяната, но визуализациите от тази година показват, че станцията ще е решена със стени от гранитогрес в различни цветове, като преобладаващи ще бъдат пясъчните и сините тонове. Декоративните елементи са различни от първоначално показаните. В горната си част стените ще бъдат изпълнени от гипсокарон с мазилка в бял цвят. Подовете ще бъдат с матиран гранитогрес в същите цветове. Таваните също ще са в пясъчни тонове. Над коловозите таванът ще бъде от гипсокартон, боядисан в бяло.

Идеен проект за пероните от 2023 година

Идеен проект за вестибюла от 2023 година

Метростанция 5 ще има връзка с автобусни линии 1, 3 и 5 и с тролейбусни линии 4 и 11. Повече информация за станцията и целия участък вижте в документацията за обществената поръчка тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Ремонтът е извършен по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и на дарители – частни и корпоративни

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново вече е комфортно и функционално място за лечение

Дългосрочна цел е този модел да се превърне в национален стандарт, смята Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България"