Малко информация и за бъдещата Метростанция 5 от отклонението на третия метродиаметър към ж.к. "Слатина"

668

Тя ще е разположена на бул. „Асен Йорданов“ срещу зала „Арена София“


Снимка: Столична община

На 27 ноември започна изграждането на отклонението на третия метродиаметър към ж.к. „Слатина“. Новият участък е разширение на Метролиния 3 и ще минава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. За момента е предвидено да има 6 метростанции. Започва се от станции 6 и 5. Подробности за Метростанция 6 вижте тук

Втората поред станция от новия участък на третата линия е "Арена София" (предлага се и името "София Тех парк"). Станцията ще е разположена до многофункционалната спортна зала и технологичния комплекс, като изходи ще има и към двата обекта. Пероните и вестибюлите ще са разположени частично под платното на бул. „Асен Йорданов“. Станцията е решена с едно подземно ниво за пероните и едно подземно полуниво над пероните, където се разполага вестибюлът. На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под булеварда към зала „Арена София“. Към метростанцията не е предвиждано паркиране в рамките на проекта.

Разположение на метростанцията спрямо градската среда

Югоизточният вход-изход е оформен на булеварда до спирка на градския транспорт. Предвидена е възможност за изграждане на подход с ескалатори от входа-изхода на метростанцията към по-високото ниво на входа на "София Тех Парк". В близост до входовете ще има асансьор за достъп до нивото на тротоара и от нивото на входа на СТП до нивото на вестибюла. Северозападният вход-изход пред зала „Арена София“ ще е оформен към нов пешеходен подлез, преминаващ под бул. „Асен Йорданов“, като достъпът към подлеза ще е с три ескалатора и асансьор.

Напречен разрез и разположение на метростанцията спрямо градската среда

Проектната част се изпълнява от „Свеко Енергопроект“ АД. Според документацията проектант е арх. Стоян Герзилов. Станцията ще е с два странични перона, отделени от линията на метрото с автоматични плъзгащи се врати. Подовете ще са с покритие от различен вид и размер плочи от гранитогрес. Стълбищата за обществено ползване ще са с гранит. Гранитогресът или латексът по стените ще бъдат положени върху предстенна облицовка с циментови плоскости, положени върху метална конструкция от поцинковани профоли. Таваните са предимно няколко вида метални окачени. Дограмите ще са алуминиеви. Парапетите в зоните за обществен достъп ще са от неръждаема стомана със стъкло триплекс.

По първоначалния идеен проект стените на Метростанция 5 са били предвидени с гранитогрес в бели тонове с поставени декоративни елементи (наподобяващи дънна платка). Подовете във вестибюла и перона са били предвидени с гранитогресни плочи в зелени тонове, които да кореспондират на декоративните елементи по стените. Предложението е било таванът да е с облицовки в бяло с декоративни елементи в синьо и шахматно разположени осветителни тела. В преддверието пред подлеза към зала „Арена София“ пък е била предвидена „Дигитална водна завеса / екран“.

Идеен проект от 2019 година

Не е ясно какво е наложило промяната, но визуализациите от тази година показват, че станцията ще е решена със стени от гранитогрес в различни цветове, като преобладаващи ще бъдат пясъчните и сините тонове. Декоративните елементи са различни от първоначално показаните. В горната си част стените ще бъдат изпълнени от гипсокарон с мазилка в бял цвят. Подовете ще бъдат с матиран гранитогрес в същите цветове. Таваните също ще са в пясъчни тонове. Над коловозите таванът ще бъде от гипсокартон, боядисан в бяло.

Идеен проект за пероните от 2023 година

Идеен проект за вестибюла от 2023 година

Метростанция 5 ще има връзка с автобусни линии 1, 3 и 5 и с тролейбусни линии 4 и 11. Повече информация за станцията и целия участък вижте в документацията за обществената поръчка тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Кмет и архитекти обсъждат визията и на други квартали

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

Изградена е зона с парапет за движение на хора с увреждания и детски колички, а в допълнение са поставени цветя