Второто издание на РЕКИТЕ НА ГРАДА - РУСЕ стартира тази вечер с музика, спорт и танци

47

Както и миналата година, архитектурната намеса под Вития мост променя облика на Кея и създава условия русенци да прекарват повече време там с разнообразни занимания


Второто издание на фестивала "Реките на града - Русе" ще бъде открито на Кея на р. Дунав точно под Вития мост на 27-29 май. Тази година фестивалът включва участие на нашумели музиканти от Русе и страната, спортни събития, уроци по танци, както и специални възможности за творците в Русе да развият дейността си.

Младежи от 7 русенски гимназии променят града си

Както и миналата година, архитектурната намеса под Вития мост променя облика на Кея и създава условия русенци да прекарват повече време там с разнообразни занимания. Тя е създадена по идеи на ученици от 7 русенски гимназии. Основните партньори на инициативата са ПГО “Недка Иван Лазарова”, ПГДВА “Йосиф Вондрак”, ПГСАГ “Пеньо Пенев” и НУИ “Проф. Веселин Стоянов”, като тази година се присъединиха ученици и от ПГРКК - Русе, МГ “Баба Тонка” и ПГИУ “Елиас Канети”.

Докато разработваха идеите си, учениците получиха съвети от кмета Русе Пенчо Милков и местни лидери от сферата на бизнеса, културата и гражданските организации. Младежите са активни и в построяването на намесата заедно с членовете на "Колективът", които организират цялата инициатива. В процеса на работа по дизайна и изпълнението учениците научават как могат да променят града си към по-добро и да осъществяват идеите си.

Дизайнът включва кътове за отдих, озеленяване и сянка. Осигурени са места за сядане и за групови занимания. Особено приятно е мястото вечер, когато слънцето залязва зад гората на отсрещния бряг. Намесата се осъществява от естествени материали, които се използват повторно всяка година. Сега и посетителите на предстоящия фестивал ще могат да споделят и своите идеи за това как да се развива речният бряг в Русе чрез интерактивна скулптура на място.

Акценти от програмата

Тази вечер фестивалът ще открие местната рок група "Послепис" в 18:30 часа. След това от 19:30ч. DJ Groovy George ще води парти от популярната серия So 90s Alternative. Музиката ще е съпроводена с огнено шоу от 20:30ч. През целия ден гостите на фестивала имат на разположение библиотека на открито, хамаци, освежаващи напитки и приятна атмосфера край реката.

Програмата утре започва с открит урок по степ аеробика в 11:00 часа. По-късно, в 19:00 ч., отново започва музиката, а в 20:30 ч. е голямото събитие от програмата: концерт на Керана и Космонавтите, които гостуват за първи път в града.

В неделя, 29 май, ентусиастите от “Арената - предел на възможностите” ще предизвикат гостите на фестивала да пробват силите и съобразителността си в игри, познати от риалити предавания. А от 19:30 ч. започва открит урок по суинг танци за всички желаещи. Всички събития са с вход свободен.

Възможности за развитие за местните творци

На фестивала “Реките на града - Русе” е предвидена специална програма за местни творци, която да подпомогне развитието им. За два дни ще гостуват представители на "Бюро Творческа Европа - България". Днес те ще провеждат неформални срещи на Кея. А на 28 май в "Дом Канети" ще има презентация на програмата "Творческа Европа" и индивидуални консултации. Творци от всички жанрове са добре дошли, а повече информация за записване има на страницата на събитието.

Фестивалът продължава през целия сезон

Архитектурната намеса на "Колективът" и местните ученици ще остане на Кея до 30 септември, като продължаваща програма от културни и спортни събития ще се състои през цялото лято. Очаквайте лятно кино, театър, DJ сетове и концерти и обучения за младежи. Събитията ще продължават да са със свободен достъп.

*Пълната програма за 27-29 май вижте на страницата на фестивала. След това следете за акцентите от лятната програма.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Експертът по културно наследство проф. Йорг Хаспел ще има лекция в Регионалния исторически музей – София

Събитието е част от проект "Новото Наследство" на Фондация "Балканско наследство"

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“