За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

186

Общинският съвет одобри местната администрация да стане собственик на 2 915 кв. м от този емблематичен за града обект, който да бъде социализиран


Снимка: Община Варна

След множество спорове и съдебни дела през годините, вчера съветниците приеха крайния ликвидационен баланс на дружеството "Централен универсален магазин - Варна", което стопанисваше парцела. 2 915 кв. м се предават на управление на града, а за останалите 900 кв. м частна собственост общината ще преговаря. Предишният кмет Иван Портних плати за дружеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов сумата от 43.2 млн. лв., отпуснати от правителството на Бойко Борисов през 2018 година, след като Общинският съвет прие Общината да придобие 100% от акциите на дружеството. Оттогава развитие по въпроса нямаше, а миналата година Портних поиска оставката на главния архитект на общината Виктор Бузев. Една от причините беше пасивност по отношение на ключов проект като Дупката.

Въпросът за социализация на терена между бул. „Княз Борис I", ул. „Александър Батенберг", ул. „Воден" и ул. „Архимандрит Филарет" - т. нар. Дупка в район „Одесос“ (с идентификатор 10135.1507.1114 по кадастрална карта), датира много отдавна. До момента през годините (от 2012-2013г.) беше направено проучване и анализ на пространството. Събрана и представена бе информация за историята на мястото и откритата археология на сайта ideavarna.com. Проведени бяха анкети сред гражданите на Варна и в различни професионални и браншови групи в областите архитектура, градоустройство, култура, изкуство, история, туризъм, строителство.

Снимка: Ростислав Златев

Като обобщение от допитването се формираха мнения, че мястото е подходящо за многофункционален културен център с експониране на археологията, амфитеатър или парк. Обобщаващ доклад трябваше да включи резултатите от проучването, което да даде основа за създаване на задание за международен архитектурен конкурс за пространството през 2020 г. Това не се случи.

 
Източник: Идея за Варна

До 80-те години на миналия век на мястото на Дупката са съществували красиви сгради, които са дефинирали силуета на някогашния бул. „Ленин“, днес „Княз Борис I“. Много  варненци все още си спомнят магазин “Родна индустрия”, който се е помещавал в сградата на ъгъла с ул. „Княз Александър Батенберг“.

 
Източник: Идея за Варна

Изкопът се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом.

 
Източник: Идея за Варна

В процеса на работа обаче били открити археологически пластове - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност - IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.


Източник: Идея за Варна

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза със становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция доведе до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. До обновяването на главната пешеходна зона през 2016 година Дупката, където до ден днешен има паркинг за автомобили, бе скрита от минувачите с бараки тип магазини. Впоследствие те бяха заменени с временно рекламно пано за културни събития. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна" е останало като грозна дупка в центъра на града.

Източник: Идея за Варна

Още две важни предложения подкрепиха съветниците вчера: искането за прехвърляне на 50 декара земя в местност “Салтанат” от Министерството на отбраната към Община Варна с намерението тя да се приобщи към Морската градина и да се превърне в парково пространство, както и искането за прехвърляне на собствеността на сградата на бившето руско консулство от Министерство на външните работи на Община Варна. "С тези решения на общинските съветници се задействаха процедури, бавени с десетилетия. Всички те са изключително важни за Варна и се надявам държавата, в лицето на министерствата на отбраната и външните работи, да подкрепи желанията на варненци да тръгнат напред", коментира кметът Благомир Коцев.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит

Министърът на регионалното развитие призова строителния бранш да помогне в борбата с пожарите

Министърът на регионалното развитие призова строителния бранш да помогне в борбата с пожарите

Екипите на държавните ВиК дружества и „Автомагистрали“ ЕАД се включват с техника в помощ на противопожарните служби

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти