Зам.-министри представиха стажантска програма пред студенти от УАСГ и Софийския университет

81

Тя предвижда 40-дневен период за стаж в МРРБ, а след това и в Народното събрание, за да се научат студентите да работят и с политици


Снимка: МРРБ

В петък пред студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) Ангелина Бонева и заместник-министърът Николай Найденов, служители на МРРБ и представители на други институции обявиха предстоящата стажантска програма на министерството.

Бонева обясни, че има глад за кадри – и в частния, и в държавния сектор. Тя разказа, че работещите по европейските програми са като „преторианска гвардия“. Още в първите години от членството на страната ни се е наложило тези дирекции да градят капацитет, много от служителите да владеят чужди езици, да са запознати с регламенти и директиви и да представляват България на международни събития. „Считам европейските фондове за първа линия на една нова България, с много потенциали за растеж и ми се иска все повече европейските проекти да са базирани на висока експертиза, иновации и професионализъм“, каза още тя.

Пред студентите заместник-министър Найденов изрази гордост от кадастъра и отбеляза, че неговата дигитализация е почти приключила. До няколко месеца ще има изцяло нова кадастрална информационна система, която ще позволи още повече функционалност, дистанционна работа и повече данни, включително стари карти и фотоизображения от самолети. От следващата година ще започне да се обръща внимание на географски слоеве – истинските граници на населените места, бреговата ивица на Черно море, реките.

Работата в кадастъра изисква много сериозна експертиза. От едната страна стоят геодезистите, от другата страна е администрацията. Регионалният заместник-министър прогнозира, че заради липсата на кадри до няколко години възнагражденията на инженерните и архитектите ще достигнат нивата на тези на програмистите.

Найденов каза, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ има много свободни работни места, а средата за работа е много добра. В Института по пътища и мостове, който е част от структурата на АПИ, може да се работи със специализирана техника, да се събират данни за пътищата като качество на настилката, геометрия, изследване, светлоотразителност на знаци, броене на трафика, има лаборатории, работа с географски информационни системи. Предстои и покупка на нови бусове с техника за проверка на качеството на пътищата, посочи той.

Николай Найденов обърна внимание и на нуждата от млади хора, които да въвеждат нови технологии в Националния център за териториално развитие към МРРБ, който се занимава с големите държавни проекти и стратегии, като например морския пространствен план и стратегиите за развитие. „Ако дадем 200 хил. лева на центъра да разпише стратегия, в следващите години по тази стратегия ще се харчат 5 млрд. лева“, обърна внимание зам.-министърът.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Започна реконструкцията на ул. “Опълченска“

Срокът за изпълнение на обекта е около 8 месеца

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит