Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

441

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора


Визуализация: VA Studio

На 12 март в троянското село Голяма Желязна беше дадено начало на строително-ремонтните дейности по изграждането на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти "Шарена Фабрика". Мащабният проект се реализира от „Крафт Хъб“  ЕООД.

Визуализации: VA Studio. Кухнята и класната стая.

Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година и привлече силен интерес и положителен отзвук не само в региона, но и в цялата страна. Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, които да превърнат мястото в стратегически център за кулинария и занаяти. Бъдещето Международно училище по кулинария ще се реализира в партньорство с едно от най-старите учебни заведения по гастрономия в Европа - Ferrandi, като акцент в програмите ще бъдат хлебарство, сладкарство, регионална и френска кухня.

Визуализации: VA Studio. Учителска стая и кафенето.

Планът предвижда да се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора на училището и сградата да бъде възстановена според първоначалния й вид.

Източник: VA Studio. Павилионът ще се превърне в магазин за кулинарните изделия, които ще идват директно от международното училище.

Проектът ще се развива на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище. Като следваща стъпка ще бъде  преобразена и старата селска баня, която ще се превърне в училище за занаяти с работилници по дърво, керамика, традиционен текстил и иконопис.

Визуализации: VA Studio

„Основно предизвикателство пред нашите архитекти и строители е как да запазят максимално облика на сградите и техния автентичен вид. Въвеждаме съвременни модерни нотки  при използването на иновативните похвати, за да бъдем енергийно ефективни, устойчиви и технологични. Надяваме се да можем да създадем пространство, в което да срещнем минало, и бъдеще – място, традициите стават бъдеще“ – сподели един от основателите на инициативата - Росица Мутафчиева.

Визуализации: VA Studio. Зона за отдих и фотографско студио.

Строителната компания, която се е ангажирала с изпълнение на проекта за кулинарното училище, е „Едерисел Билдинг“ ЕООД. Архитектурното студио е VA Studio. Очаква се строителните дейности да завършат през есента на 2025 година, когато в училището отново ще удари първият звънец.

Снимка: Ивайло Дончев

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Обновен комплекс с плувни басейни ще бъде открит през лятото в Айтос

Според концесионера Николай Андреев предвидената дата за откриването е 1 юни – Денят на детето

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

"Куршум джамия" окончателно остава собственост на Община Карлово

Това следва от определение на Върховния касационен съд, което не подлежи на обжалване

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

Държавата отпуска още 75 милиона лева за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" в Пловдив

В МРРБ бяха подписани споразумения по програмата за финансиране на общински проекти