Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

510

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора


Визуализация: VA Studio

На 12 март в троянското село Голяма Желязна беше дадено начало на строително-ремонтните дейности по изграждането на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти "Шарена Фабрика". Мащабният проект се реализира от „Крафт Хъб“  ЕООД.

Визуализации: VA Studio. Кухнята и класната стая.

Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година и привлече силен интерес и положителен отзвук не само в региона, но и в цялата страна. Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, които да превърнат мястото в стратегически център за кулинария и занаяти. Бъдещето Международно училище по кулинария ще се реализира в партньорство с едно от най-старите учебни заведения по гастрономия в Европа - Ferrandi, като акцент в програмите ще бъдат хлебарство, сладкарство, регионална и френска кухня.

Визуализации: VA Studio. Учителска стая и кафенето.

Планът предвижда да се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора на училището и сградата да бъде възстановена според първоначалния й вид.

Източник: VA Studio. Павилионът ще се превърне в магазин за кулинарните изделия, които ще идват директно от международното училище.

Проектът ще се развива на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище. Като следваща стъпка ще бъде  преобразена и старата селска баня, която ще се превърне в училище за занаяти с работилници по дърво, керамика, традиционен текстил и иконопис.

Визуализации: VA Studio

„Основно предизвикателство пред нашите архитекти и строители е как да запазят максимално облика на сградите и техния автентичен вид. Въвеждаме съвременни модерни нотки  при използването на иновативните похвати, за да бъдем енергийно ефективни, устойчиви и технологични. Надяваме се да можем да създадем пространство, в което да срещнем минало, и бъдеще – място, традициите стават бъдеще“ – сподели един от основателите на инициативата - Росица Мутафчиева.

Визуализации: VA Studio. Зона за отдих и фотографско студио.

Строителната компания, която се е ангажирала с изпълнение на проекта за кулинарното училище, е „Едерисел Билдинг“ ЕООД. Архитектурното студио е VA Studio. Очаква се строителните дейности да завършат през есента на 2025 година, когато в училището отново ще удари първият звънец.

Снимка: Ивайло Дончев

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Приключи благоустройството на ж.к. "Петко Каравелов" във Видин

Кмет и архитекти обсъждат визията и на други квартали

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии